Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 października 2016

Kluski leniwe z kaszy jaglanej z twarogiem :)

Kasza jaglana stała się moją ulubiona odkąd znalazłam na nią sposób, bo jako dodatek do mięs zamiast ryżu, czy ziemniaków, nie bardzo mnie do siebie przekonała, za to w daniach jak najbardziej. Jest bardzo zdrowa, lekkostrawna, zasadowa, bezglutenowa, dlatego warto ją jeść. Kluski leniwe, które dotychczas kojarzyły mi się z samym twarogiem, zrobione z tejże kaszy bardzo mi smakowały, moi domownicy narazie podchodzą do nich z dystansem:) Kluski zrobiłam dokładnie tak,jak w oryginalnym przepisie (klik) i choć Autorka twierdzi, że ciasto może się kleić do rąk, nie radzi jednak dodwania mąki, u mnie wyszło o wręcz idealnej konstystencji, łatwe do formowania leniwych, jednak kluski wyszły nieco twardsze niż oczekiwałam, ale być może zależy to od stopnia zawartości wody w kaszy, rodzaju mąki, mimo wszystko lekka twardość nie zniechęciła mnie do nich. Podałam je na słodko. Zapraszam:)


1 szkl. surowej kaszy jaglanej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 szkl. mąki pszennej - użyłam chlebowej
20 dkg twarogu
szczypta soli
1 jajko
cynamon, cukier i śmietanka do polania na wierzch

W dwóch garnkach gotuję wodę na kaszę.
Do gotującej się jednym garnku wody wsypuję kaszę, mieszam i gotuję przez 2 min. następnie odcedzam i wrzucam do drugiego garnka z posolonym wrzątkiem, mieszam i gotuję ok.8 - 10 min.do miękkości - w ten sposób przygotowana kasza jest pozbawiona goryczy.
Ugotowaną kaszę odcedzam, wsypuję do garnka, przykrywam i pozostawiam, by ostygła - w ten sposób przygotowaną kaszę ugotowałam dzień wcześniej.
Kaszę oraz twaróg blenduję, masę dodaję do mąk, następnie dodaję jajko, sól i zagniatam gładkie ciasto.
Następnie z ciasta formuję wałeczek, lekko spłaszczam i kroję niewielkie kluseczki pod skosem.
Gotowe wrzucam na wrzątek i gotuję, aż wypłyną na wierzch.
Na talerzu polewam śmietanką, posypuję brązowym cukrem oraz cynamonem. Odsmażone na maśle smakują równie dobrze.
Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Kasza jaglana jest nieoceniona i nigdy (tak samo jak gryczana) nie może zabraknąć w naszej kuchni :D Leniwych jeszcze nie robiłyśmy ale chętnie coś pokombinujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne kluski, chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. może i moi by sie przekonali do kaszki??
    fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują inaczej niż te ziemniaczane lub serowo-ziemniaczane,ale jak się nie wiem,że to kaszka,której się nie lubi,to dadzą się zjeść,bo jest niewyczuwalna i nie drażni swoim smakiem:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię kaszę jaglaną, pyszny przepis; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne są te talerzyki. Serdecznie zapraszam do siebie www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc te kluski pokocham na 100% . :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jaglanki to jeszcze leniwych nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy takie przepisy! Zapraszamy do nas na www.kcalmar.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O. Da się! Jaglaną kaszę przemycam w rozmaitościach. Zestaw ciast mam w spisie pokaźnych rozmiarów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis. Lubię kaszę jaglaną, dodanie jej do klusek to fajny pomysł. Chętnie wykorzystam go do moich klusek przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowite danie ;) Nie wpadłabym na takie zestawienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)