Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 września 2013

Skrzydełka w potrawce na sposób hiszpański :)

Skrzydełka przyrządzone w ten sposób serwowane są w Hiszpani jako tapas czyli przekąska.Moim skromnym zdaniem mogą z powodzeniem być daniem obiadowym,a przynajmniej w takim celu je dziś przygotowałam.


ok.16 skrzydełek
4 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 papryki najlepiej zielona i czerwona
10 dkg szynki Serrano - użyłam pancetty
4 ząbki czosnku
80 dkg krojonych pomidorów w zalewie
2 listki laurowe
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz
125 ml wody - ja pominęłam,gdyż sos nie wymagał rozrzedzenia

Odcinam najmniejszą końcówkę od skrzydełek,resztę lekko solę i obsypuję pieprzem i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanej oliwie.Następnie zdejmuję z patelni i odkładam na talerz,a na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w kostkę papryki,cebulę,czosnek oraz szynkę ok.5 min.,a następnie dodaję pomidory z puszki,listki laurowe,tymianek i paprykę w proszku,zmniejszam ognień i duszę pod przykryciem ok.15 min.mieszając od czasu do czasu.Dodaję usmażone skrzydełka i w razie potrzeby dolewam wodę i duszę kolejne 15-20 min.pod przykryciem,żeby skrzydełka były w pełni uduszone.Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. lubię skrzydełka, najbardziej gdy są chrupiące;p Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiadek to prawdziwy skarb :) Twoje pomysły są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam skrzydełka :( Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba przepis, zapisałam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)