Łączna liczba wyświetleń

sobota, 7 września 2013

Orzechowe ciasto z ricottą i malinową nutką :)

Połączenie orzechowego ciasta z malinowym kremem bardzo przypadło mi do gustu.Smak zaskakuje i trudno doszukać się co zawiera ciasto,jeśli nie zna się składu.Minusem jest bardzo mała ilość,jaką otrzymuje się w efekcie.


porcja na 2 formy 20/20

25 dkg serka ricotta
1,5-2 łyżki dżemu z malin
22,5 dkg mielonych orzechów włoskich
4 średnie jajka
15 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg malin do dekoracji-ja zamieniłam je na cukrowe motylki :)

Miksuję ricottę z dżemem i odstawiam do lodówki,żeby lekko stężała.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Żółtka ubijam z cukrem do białości,w osobnej misce ubijam pianę na sztywno i stopniowo dodaję ją do żółtek,mieszam lekko,a następnie dodaję zmielone orzechy i łyżeczkę proszku.Piekłam ciasto na blasze  o wymiarach 23/35 wyłożonej papierem przez 20-25 min.do suchego patyczka,a po upieczeniu przekroiłam je na pół z szerokości,tak jakbym kroiła kromkę chleba do złożenia.Powstały wówczas 2 małe blaty,dając w efekcie ok.6 kawałków ciasta.Przekładam je serowym kremem,trochę odkładam do posmarowania wierzchu i dekoruję motylkami lub zgodnie z przepisem malinami.Ciasto jest bardzo miękkie i wilgotne od kremu.Przechowuję w lodówce.Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Co tu dużo pisać - bossskie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, delikatny krem i orzechowe ciasto, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, ten krem malinowy bardzo mi sie podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być pyszne :) zdjęcie piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcia i ciasto słodziutko wygląda :))

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)