Łączna liczba wyświetleń

piątek, 12 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe z mąki pełnoziarnistej :)

Ciasto marchewkowe jest ulubionym mojego małolata,który często również towarzyszy mi podczas pieczenia.Proponowane dziś ciasto jest lekkie i puszyste,inne w konsystencji niż to (klik),które podawałam poprzednio.Jednak oba,choć różne,są bardzo smaczne,zachęcam do wypróbowania.


    porcja na blaszkę 17/20 cm

17,5 dkg cukru dark muscovado
200 ml oleju
2 jajka
20 dkg marchewki startej na grubej tarce
22,5 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam pełnoz.chlebowej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
ok.1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
11 dkg pokrojonych orzechów włoskich

   polewa:

11,5 dkg półtłustego serka typu Filadelfia
4 łyżki miękkiego masła
8,5 dkg cukru pudru
po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy - pominęłam

W misce ubijam jajka,dodaję cukier i olej cały czas ubijając.Następnie mieszam drewnianą łyżką i dodaję marchewkę,przesianą mąkę z sodą,cynamon i gałkę oraz orzechy.Piekarnik nagrzewam do 190 st.masę wylewam na wyłożoną papierem do piecz.formę(ciasto na zdjęciu piekłam w 20 cm tortownicy,wyszło dość wysokie,ale czas pieczenia musiałam sporo wydłużyć,natomiast w formie 17/20 jest niższe,ale wystarczy piec ok.40 min.)i piekę 40-50 min.do suchego patyczka.
Skłdaniki polewy miksuję,na koniec dodaję skórki z cytryny i pomarańczy.Gdy ciasto zupełnie ostygnie smaruję wierzch polewą i odstawiam do zastygnięcia.Smacznego!!!



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

22 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe:) Z taką polewą musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. biała polewa fajnie kontrastuje z ciemnym ciastem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega pysznie :) też muszę upiec.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Wpraszam się na spory kawałek i nie uwzględniam odmowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie ciasta marchewkowe, można dodać mąkę pełnoziarnistą i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałeczek, mam wielkiego smaka na słodkie co nie co :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto marchewkowe jest pyszne!! Aguś porywam kawałek bo bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, super to Twoje ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda piernikowo :) pysznie. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię marchewkowe wypieki, ciast kusi i to bardzo, szczególnie z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja wiem, że trudno w to uwierzyć, ale jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego. Może dlatego, że kiedyś koleżanka przyniosła do pracy i jakoś mnie nie zachwyciło. Ale tylko krowa nie zmienia poglądów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,jednemu może smakować,a drugiemu nie.Ja zniechęcam się do wypieków,które nie zrobiły na mnie wrażenia mimo że są "must have".Marchewkowe ciasta są ulubionymi mojego syna,to powyżej zjadł bez polewy,bo mu nie smakowała,w innym zostawia masę...tak więc widzisz,każdemu smakuje co innego,ale tym stwierdzeniem Ameryki nie odkryłam haha Ja najbardziej lubię to,które podawałam na blogu jako pierwsze,ale nie dodaję już do niego rodzynek,bo jednak wolimy bez nich.Mam nadzieję,że znajdziesz przepis,który będzie Ci odpowiadał:)

      Usuń
  12. Wyjdę znowu na łasucha, ale wygląda tak apetycznie, że poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. A wygląda pysznie z polewą. I do tego zdrowa mąka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię ciasta marchewkowe, a to wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tez lubię ciasta marchewkowe :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam marchewkowe :) Muszę spróbować z pełnoziarnistą mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem marchewki. Twoje wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)