Łączna liczba wyświetleń

piątek, 8 maja 2015

Szpinak z fetą w cieście francuskim :)

Fajne połączenie smakowe szpinaku i fety sprawiło,że z chęcią sięgaliśmy po kolejny kawałek.Lekki i smaczny quiche doskonale nadaje się na przekąskę lub kolację.Ja dałam dość sporo szpinaku,bo aż 50 dkg,jednak następnym razem zmniejszę ilość do 30 dkg,żeby jego smak nie był aż tak bardzo dominujący.


opakowanie ciasta francuskiego - moje ważyło 35 dkg
ok.30 dkg świeżego szpinaku - użyłam więcej,ale jednak polecam 30 dkg :)
15-20 dkg fety
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciasta

Szpinak płuczę i duszę w rondlu,aż puści sok,odsączam i lekko siekam.Fetę kroję w kostkę,mieszam ze szpiankiem,doprawiam solą i pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodaję przesmażoną na złoto cebulkę.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na ciasto nakładam farsz,zwijam i układam na blaszce łączeniem do spodu.Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem.Piekę ok.30 min.w nagrzanym piekarniku,aż ciasto przypeicze się na złoty kolor.Kroję po lekkim przestudzeniu.Smacznego!!!

25 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenie szpinaku i fety <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pyszną kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie ochota naszła na takie pyszności! Dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na pyszną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i pysznie, tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam..moje ulubione składniki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szpinak zawsze i wszędzie jest u nas mile widziany a pod taką postacią to już w ogóle musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu też lubimy połączenie szpinaku z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szpinak i feta zawsze dobrze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłabym zdecydowanie<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Och tak! To zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Załapię sie na kawałek? Tak smakowicie wygląda :) że pochłonęłabym chyba większość tego co wyprodukowałas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie zapakowany szpinak i serem feta, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super danie.Uwielbiam szpinak i zjadłabym podwójną porcję :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne i praktyczne danie, no i efektownie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie nie jedynie fajne połączenie, ale super!

    OdpowiedzUsuń
  19. najlepsze połączenie smakowe ever!
    i jak Tobie się ładnie ciasto francuskie przypieka, mój przedwojenny piekarnik nigdy ładnie nie rumieni ciasta francuskiego z góry :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Skusiłam się dziś na takie połączenie . Danie wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)