Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 4 października 2015

Crumble z jabłkami i sosem custard :)

Crumble,popularny brytyjski deser,zamiast pysznej szarlotki.Zapraszam,bo choć szarlotka jest w Polsce bardziej znana i częściej gości na naszych stołach,to crumble jabłkowe,przynajmniej mnie kojarzy się z jesienią dlatego pozwoliłam sobie na taką małą odmianę:)


65 dkg kwaskowych jabłek - waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu,jabłka powinny być takie,które rozpadną się podczas zapiekania np.antonówki
10 dkg cukru kryształu - mniejsza część do jabłek,większa do kruszonki
2 łyżeczki cynamonu
17,5 dkg mąki - użyłam pszennej i jasnej orkiszowej w nierównych proporcjach
8,5 dkg masła
trochę cukru do posypania wierzchu

    sos custard:

300 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka curku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżeczka mąki kukyrydzianej


Żółtka do sosu ucieram z cukrem,wanilią i mąką kukurydzianą.
Mleko podgrzewam,by było gorące,ale nie zaczęło się gotować.
Powoli wlewam mleko do utarych żółtek cały czas miksując,następnie całość stawiam na wolnym ogniu i mieszając,by się nie przypaliło,gotuję,aż masa zacznie gęstnieć.Gotowy sos zdejmuję z ognia i nakrywam folią spożywczą,tak by folia dotykała wierzchu sosu,zapobiegnie to powstaniu "kożucha"na powierzchni.
Jabłka kroję na ćwiartki,a te na plastry,mieszam z cukrem i 1 łyżeczką cynamonu,mieszam,by jabłka otoczyły się cukrem.
W misce mieszam masło z mąką,większą częścią cukru i pozostałym cynamonem,aż do uzyskania efektu kruszonki.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Jabłka wykładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję kruszonką i cukrem i zapiekam ok.35 min.aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Jabłko z cynamonem 2015Podaję na ciepło z sosem custard.Smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie połączenie z dużą ilością kruszonki :D Swego czasu bardzo dużo robiłyśmy crumble z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym sosem musiało być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie kochana :-) zjadłabym ze smakiem taki deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że smakowałby mi taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości :) Bardzo lubię crumble a jeszcze z podane z sosem custrad to już bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności!!
    jabłka i cynamon to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekane jabłko i do tego sos... niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm...jak fajnie zapachniało jabłuszkami, jesienią, super

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale. Takie jabłka z cynamonem to coś co uwielbiam w deserach. A kruszonka... to już jak taka wisienka na torcie. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności zaserwowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś pysznego. A takiego sosu jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)