Crumble,popularny brytyjski deser,zamiast pysznej szarlotki.Zapraszam,bo choć szarlotka jest w Polsce bardziej znana i częściej gości na naszych stołach,to crumble jabłkowe,przynajmniej mnie kojarzy się z jesienią dlatego pozwoliłam sobie na taką małą odmianę:)
65 dkg kwaskowych jabłek - waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu,jabłka powinny być takie,które rozpadną się podczas zapiekania np.antonówki
10 dkg cukru kryształu - mniejsza część do jabłek,większa do kruszonki
2 łyżeczki cynamonu
17,5 dkg mąki - użyłam pszennej i jasnej orkiszowej w nierównych proporcjach
8,5 dkg masła
trochę cukru do posypania wierzchu
sos custard:
300 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka curku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżeczka mąki kukyrydzianej
Żółtka do sosu ucieram z cukrem,wanilią i mąką kukurydzianą.
Mleko podgrzewam,by było gorące,ale nie zaczęło się gotować.
Powoli wlewam mleko do utarych żółtek cały czas miksując,następnie całość stawiam na wolnym ogniu i mieszając,by się nie przypaliło,gotuję,aż masa zacznie gęstnieć.Gotowy sos zdejmuję z ognia i nakrywam folią spożywczą,tak by folia dotykała wierzchu sosu,zapobiegnie to powstaniu "kożucha"na powierzchni.
Jabłka kroję na ćwiartki,a te na plastry,mieszam z cukrem i 1 łyżeczką cynamonu,mieszam,by jabłka otoczyły się cukrem.
W misce mieszam masło z mąką,większą częścią cukru i pozostałym cynamonem,aż do uzyskania efektu kruszonki.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Jabłka wykładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję kruszonką i cukrem i zapiekam ok.35 min.aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podaję na ciepło z sosem custard.Smacznego!!!
Uwielbiamy takie połączenie z dużą ilością kruszonki :D Swego czasu bardzo dużo robiłyśmy crumble z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńZ tym sosem musiało być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńPysznie kochana :-) zjadłabym ze smakiem taki deserek :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakowałby mi taki deserek :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości :) Bardzo lubię crumble a jeszcze z podane z sosem custrad to już bajka :D
OdpowiedzUsuńpyszności!!
OdpowiedzUsuńjabłka i cynamon to idealne połączenie:)
Zapiekane jabłko i do tego sos... niebo <3
OdpowiedzUsuńMmmmm...jak fajnie zapachniało jabłuszkami, jesienią, super
OdpowiedzUsuńWspaniale. Takie jabłka z cynamonem to coś co uwielbiam w deserach. A kruszonka... to już jak taka wisienka na torcie. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam crumble:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne być musiało!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności zaserwowałaś :)
OdpowiedzUsuńCudownie pachnie! :)
OdpowiedzUsuńTo coś pysznego. A takiego sosu jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń