50 dkg mąki orkiszowej jasnej
38 - 40 dkg wody
9 dkg ulubionych ziaren - u mnie słonecznik w przeważającej części,siemię i sezam
sól - ja używam mało soli i daję ok.1 łyżeczki
3 dkg świeżych drożdży + 1 łyżeczka płynnego miodu(można zastąpić cukrem) + 2 - 3 łyżki letniej wody = wymieszać na zaczyn
olej i otręby do wysypania formy
Do miski z mąką dodaję ziarna,sól,zaczyn oraz wodę.
Ciasto powinno być dość luźne,mimo to proponuję na poaczątek dodać 38 dkg wody,a w razie potrzeby dolać resztę.
Całość mieszam drewnianą łyżką,miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Formę keksową smaruję olejem i obsypuję otrębami,wykładam do niej ciasto.
Formę owijam folią i zostawiam ciasto ponownie do wyrośnięcia na ok.10-15 min.-bardzo szybko rośnie więc trzeba pilnować,by nie przykeliło się do folii,bo wtedy chleb jest nieco mniej puszysty. U mnie często ponowne wyrastanie trwa sporo krócej.
Wyrośnięte ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 min.następnie zmniejszam temp.do 200 stopni i piekę kolejne 30 min.Można ostatnie minuty dopiec bez formy.
Chleb jest gotowy,gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Pysznie smakuje z domowej roboty pastami,np z tą (klik).Smacznego!!!
Pyszny chlebuś ;) A te zdjecia jeszcze bardziej zachęcaja by go skosztować
OdpowiedzUsuńKochamy smak orkiszu i ten chlebek musi cudownie smakować :D
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :-) zabieram kromeczkę i znikam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńzabieram przepis do wypróbowania:)
Fantastycznie wygląda, musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPiękny ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńIdealny :>
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł i pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie zjadła kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kromeczkę z masełkiem :))
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, bardzo lubię orkiszowe chlebki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki na mące orkiszowej
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar foremki do podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńForemka keksowa 30/11 cm mierzone w środku foremki:)
UsuńNo i jeszcze pytanie dodatkowe :) Czy drożdże świeże można zastąpić suszonymi?
UsuńOczywiście,ale wtedy daje się ich o połowę mniej niż świeżych.Proszę poczytać na opakowaniu,czy trzeba je wcześniej aktywować,czy można dodać od razu z torebki.Tego chleba nie piekłam jeszcze na drożdżach suszonych,ale inne tak i jak najbardziej się sprawdzają:)
Usuń