Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 października 2015

Chleb orkiszowy z ziarnami na drożdżach :)

Chleb orkiszowy do którego często wracam. Bardzo szybko wyrasta,dzięki czemu nawet dodając do tego czas pieczenia,można pokusić się o upieczenie go na śniadanie. Przepis pochodzi z tej strony (klik).Zapraszam:)


50 dkg mąki orkiszowej jasnej 
38 - 40 dkg wody
9 dkg ulubionych ziaren - u mnie słonecznik w przeważającej części,siemię i sezam
sól - ja używam mało soli i daję ok.1 łyżeczki
3 dkg świeżych drożdży + 1 łyżeczka płynnego miodu(można zastąpić cukrem) + 2 - 3 łyżki letniej wody = wymieszać na zaczyn
olej i otręby do wysypania formy


Składniki na zaczyn mieszam razem.
Do miski z mąką dodaję ziarna,sól,zaczyn oraz wodę.
Ciasto powinno być dość luźne,mimo to proponuję na poaczątek dodać 38 dkg wody,a w razie potrzeby dolać resztę.
Całość mieszam drewnianą łyżką,miskę przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Formę keksową smaruję olejem i obsypuję otrębami,wykładam do niej ciasto.
Formę owijam folią i zostawiam ciasto ponownie do wyrośnięcia na ok.10-15 min.-bardzo szybko rośnie więc trzeba pilnować,by nie przykeliło się do folii,bo wtedy chleb jest nieco mniej puszysty. U mnie często ponowne wyrastanie trwa sporo krócej.
Wyrośnięte ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 min.następnie zmniejszam temp.do 200 stopni i piekę kolejne 30 min.Można ostatnie minuty dopiec bez formy.
Chleb jest gotowy,gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Pysznie smakuje z domowej roboty pastami,np z tą (klik).Smacznego!!!

17 komentarzy:

  1. Pyszny chlebuś ;) A te zdjecia jeszcze bardziej zachęcaja by go skosztować

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy smak orkiszu i ten chlebek musi cudownie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chlebuś :-) zabieram kromeczkę i znikam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda!
    zabieram przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wygląda, musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrósł i pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym kromeczkę z masełkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje, bardzo lubię orkiszowe chlebki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wypieki na mące orkiszowej

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki rozmiar foremki do podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka keksowa 30/11 cm mierzone w środku foremki:)

      Usuń
    2. No i jeszcze pytanie dodatkowe :) Czy drożdże świeże można zastąpić suszonymi?

      Usuń
    3. Oczywiście,ale wtedy daje się ich o połowę mniej niż świeżych.Proszę poczytać na opakowaniu,czy trzeba je wcześniej aktywować,czy można dodać od razu z torebki.Tego chleba nie piekłam jeszcze na drożdżach suszonych,ale inne tak i jak najbardziej się sprawdzają:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)