2 cebule
ok.40 dkg filetów ulubionej ryby - u mnie dorsz
ok.50 dkg ziemniaków
400 ml mleka
150 ml śmietany
żółty ser stary na tarce
rozmaryn
1 - 2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia
sól,pieprz
świeża natka pietruszki
Na rozgrzanym oleju smażę cebule pokrojone w półkrążki na złoto z dodatkiem rozmarynu,na koniec dorzucam posiekany czosnek.
Do rondla wlewam mleko,dodaję rybę,szczyptę gałki,listki laurowe i całość gotuję ok.5 min.na wolnym ogniu od momentu,gdy mleko zacznie wrzeć.Po tym czasie rybę wyjmuję łyżką cedzakową,zostawiam 100 ml mleka na później.
Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję(nie mogą się rozpadać) w osolonej wodzie,odcedzam i kroję w ok.0,5 cm plastry.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Część plastrów ziemniaków układam w naczyniu żaroodpornym,na nie daję rybę i kolejną warstwę ziemniaków,podsmażone cebule,śmietanę mieszam ze 100 ml mleka od gotowania ryby i wylewam na wierzch,posypuję żółtym serem i zapiekam ok.30 min.aż ser się przyrumieni,a ziemniaki będą zupełnie miękkie.Przed podaniem posypuję natką pietruszki.Zapiekankę podaję z surówką z sałaty lodowej klik.Smacznego!!!
Dawno nie jadłam żadnej zapiekanki. Zrobiłaś taką smaczną w dodatku z rybą. Jednym słowem pycha. Aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńTen przypieczony wierzch po prostu powoduje ślinotok :D Tak podaną rybkę każdy chciałby zjeść :)
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki a z rybą dawno nie robiłam. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMmm pyszna zapiekanka :) Dawno nie jadłam takiej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńRybka, mniam. Tak podana musi smakować wybornie
OdpowiedzUsuńPyszna ,pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńZarumieniona z wierzchu- coś pysznego<3
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńO mniam ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszna jesienna zapiekanka :) jadłabym
OdpowiedzUsuńNa to danie nie musisz mnie zapraszać, pyszności!
OdpowiedzUsuńDla mnie i zapiekanka i ta surówka to coś pysznego.
OdpowiedzUsuń