Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 września 2017

Siekane kotlety z kurczaka pieczone w piekarniku :)

Bardzo odpowiada mi pieczona wersja kotletów, bo zawierają mniej tłuszczu i choć tłuszcz jest potrzebny, to ten smażony jednak niekoniecznie. Czas, w którym kotlety się pieką, można przeznaczyć na zrobienie surówki do obiadu. Te kotlety lubię na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką, ale na zimno jako dodatek do kanapek też zdają egzamin. Zapraszam :)


 źródło - tu

50 dkg filetów z kurczaka
3 średnie marchewki
1 średnia cukinia
1 cebula
1 jajko
3 - 4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
sporo świeżego koperku

Cukinie obieram ze skórki i ścieram na grubej tarce, odstawiam na bok,żeby puściła sok, a następnie odciskam.
W miedzyczasie, gdy cukinia jest starta, ajeszcze nie odciśnięta zajmuję się pozostałymi składnikami.
Filety kroję w bardzo drobną kostkę.
Oczyszczone marchewki ścieram na grubej tarce.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Koperek siekam.
Następnie do odciśniętej cukini dodaję wszystkie składniki oraz przyprawy. Ilość bułki tartej jest uzależniona od stopnia odciśnięcia cukini,ważne, by masa nie była zbyt mokra, bo kotlety się rozpadną, ani za sucha, bo będą twarde.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Blache wykładam papierem do pieczenia, z masy formuję średneij wielkości kulki, spłaszczam formując kotlety, układam na blasze i piekę 30 min.
Odwracam na drugą stronę w połowie pieczenia.
Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Zawsze bardzo lubiłyśmy pieczone :) O wiele bardziej niż smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też często odchudzam takie kotleciki, piekąc je w piekarniku. Do tego ziemniaki, suróweczka i mamy pyszny, zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne z dodatkiem pora. Twoje z marchewka i cukinią wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)