Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 14 lutego 2013

Guacamole+grissini=paluszki chlebowe z sosem z awokado :)

Chodziła za mną jakaś przekąska,sama nie wiedziałam na co właściwie miałabym ochotę-coś słodkiego? Nie! Konkretnego i zapychającego też nie!No więc musi to być coś lekiego i oryginalnego,a najlepiej coś nowego w mojej kuchni.Przeszukałam szafki,znalazłam mąkę chlebową,w lodówce awokado czekało na swoje 5 minut...Nie pozostało więc nic innego,jak upieczenie grissini,które od jakiegoś czasu spędzało mi sen z powiek,a że paluszki te dobrze smakują w towarzystwie,pomyślałam o guacamole,mimo że oryginalnie podawane są z szynką. I tak łącząc smaki włoskie z meksykańskimi powstały mówiąc po polsku paluszki z sosem.Obie przekąski zbyt szybko znikły ze stołu i następnego dnia była powtórka-guacamole przeszło moje najśmielsze oczekiwania,nie spodziewałam się,że na bazie delikatnego i lekko mdłego w smaku awokado powstanie bardzo smaczny sos. Ciasto na paluszki rosło na blaszce podczas wyrabiania kolejnych paluszków,stąd ich nierówne kształty:)


Grissini :
35 dkg mąki
2 dkg świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml oliwy
2 niepełne łyżeczki soli
200 ml letniej wody

Wodę,drożdże i cukier mieszam razem i odstawiam na ok.15 minut. Następnie dodaję oliwę,sól i mąkę po 1 łyżce,mieszam drewnianą łyżką w misce.Postępuję w ten sposób,aż do uzyskania dość gęstego ciasta,wtedy dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na ok.50 min.do wyrośnięcia.Następnie formuję bardzo cienkie paluszki,układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę ok.15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Sprawdzałam w międzyczasie,żeby się nie przypiekają za mocno.

Guacamole :
1 dojrzałe awokado
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
1 pomidor - obieram ze skórki
sok z cytryny,sól,pieprz,świeża lub suszona kolendra

 Wszystkie składniki bleduję,chciałam uzyskać jednolitą konsystencję,ale gdy robiłam guacamole ponownie,awokado rozgniotłam widelcem,czosnek przecisnęłam przez praskę,a reszte składników bardzo drobno pokroiłam.Dodałam kolendrę, sporo soku z cytryny i pieprz,lekko dosoliłam do smaku. Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. już dłuższy czas chodzą za mną takie paluchy, muszę w końcu upiec, lubię takie przysmaki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wreszcie doczekały się realizacji:)Są pyszne,rodzinka sobie złożyła zamówienie na kolejne:)

      Usuń
  2. brzmi smacznie :) raz w życiu tylko jadłam awokado,a raczej pastę z awokado i niezbyt mi podeszła, ale daję mu kolejną szansę i czeka właśnie w lodówce, będzie dodatkiem do sałatki :) zobaczymy !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkiego rodzaju składniki,których nie jada się na codzień zazwyczaj potrzebują konkretnych smaków do towarzystwa,żeby były do przyjęcia.Awokado z chili,cytryną itp.jest naprawdę smaczne i całkiem"zjadliwe":)-polecam.

      Usuń
  3. Ale Ci się udały! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię taki przekąski:D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)