Łączna liczba wyświetleń

piątek, 29 listopada 2013

Dorsz zapiekany z warzywami pod ciasteczkową pierzynką :)

Czy Wy też czasem macie wyrzuty sumienia kupując kolejną książkę z przepisamy?Moja kolekcja się rozrasta,choć do zbiorów bibliotecznych mi jeszcze daleko,to już zastanawiam się,gdzie te księgi ulokować.Przepisów starczy na lata i jeszcze następne pokolenie będzie miało w czym wybierać,to wczoraj znów dokupiłam kolejną.Wędrując po sklepie z książką pod pachą biłam sie z myślami-kupić,nie kupić,kupić...Kupiłam!Oczywiście od razu przystapiłam do przeglądania,co ciekawego mi oferuje,aż jest tam 1001 pomysłów na dania jednogarnkowe,to naprawdę miałam w czym wybierać.Padło na rybkę,jak na piątek przystało:)

przed pieczeniem


po upieczeniu


2 łyżki masła
2 duże pory - oczyszczam,kroję w półpasterki
15 dkg pieczarek - oczyszczam kroję w plasterki
2 małe cukinie - kroję w plastry,ja dodatkowo zdjęłam skórkę
4 pomidory - powinny być obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,ja jednak użyłam krojonych z kartonika
1 łyżka posiekanego,świeżego koperku 
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu rybnego
4 łyżeczki mąki kukurydzianej + odrobina zimnej wody do rozmieszania
40-50 dkg dorsza - u mnie mrożony,kroję w grubszą kostkę ok.3/3 cm
sól i pieprz

na ciasteczka potrzebne będzie:
17,5 dkg mąki samorosnącej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka koperku posiekanego
2-3 łyżki masła
4-5 łyżek mleka
szczypta soli

Na dużej patelni rogrzewam masło i wrzucam pory,po 2 min.cukinie,pieczarki i pomidory(jeśli tak jak ja użyjecie tych z kartonu,to trzeba dłużej odparować danie lub zmniejszyć ilość bulionu)oraz koperek i duszę na wolnym ogniu jakieś 3 min.Wlewam bulion i wino,zagotowuję i zmniejszam ogień,żeby danie się wolno dusiło.Następnie dolewam mąkę kukurydz.z wodą,mieszam i lekko podduszam do zgęstnienia.Doprawiam solą i pieprzem do smaku.dodaję pokrojoną rybę,nierozmrożoną.Jeśli jest rozmrożona lub świeża proponuję dodać ją tuż przed włożeniem do piekarnika,zdejmuję z ognia.Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.Składniki ciasta zagniatam,rozciągam na grubość 1 cm i wycinam 5 cm krążki.Zawartość patelni przekładam do naczynia do zapiekania,na wierzch kładę ciasteczka i zapiekam 30-40 min w nagrzanym piekarniku.Smacznego!!!



17 komentarzy:

  1. Jakie to danie cudnie wygląda :)) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,smakuje równie dobrze,szczególnie ciasteczka cieszyły się powodzeniem,bo są nowością:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Kruche,koperkowe,doskonale komponowały się z warzywno-rybnym daniem:)

      Usuń
  3. powiem Ci że rewelacyjnie wyglądają te ciastka :) u Ciebie obiady zawsze na szóstkę :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och,rumienię się od tego komplementu:)ciasteczka zrobiły furorę hahah

      Usuń
  4. Nie no pierzynka jest boska, pomysł z ciasteczkami mnie powalił. Pięknie to wygląda, sama bym zjadła takiego dorsza :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to ładnie wykończyłaś, brawo za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem autorką pomysłu,niestety,ale cieszę się,że przypadł Ci do gustu:)

      Usuń
  6. No genialne, absolutnie! W życiu czegoś podobnego nie robiłam. Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak miło, że wróciłaś :) Bardzo ładnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)