Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 maja 2014

Dorsz ze szpinakiem pod chrupiącą kołderką :)

Dorsz cieszył się ogromnym powodzeniem.Nawet małolat zjadł ze smakiem,bez zbędnych pytań i analizowania "co to jest to zielone",w tym przypadku był to szpinak:)


   na chrupiącą kruszonkę potrzeba:

3 dkg masła
2 pory
17 dkg świeżej bułki lub białego chleba - użyłam 2 zwykłych bułek
sporo świeżej natki pietruszki
6 dkg parmezanu - zastąpiłam chedarem
6 dkg płatków owsianych
pieprz

  farsz rybny:

po 5 dkg masła i maki
450 ml mleka
sok z połówki cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
7 dkg startego na tarce sera chedar
10 dkg świeżego szpinaku
50-60 dkg dorsza - u mnie mrożone filety,rozmrażam(nie do końca)przed przygotowywaniem dania

Na patelni na maśle smażę 10 min,pokrojone w półplasterki pory.W osobnym naczyniu  lekko rozdrabniam blenderem natę,pokruszone bułki i ser-mają być widoczne kawałki,nie rozdrabniamy na jednolitą,gładką masę.Dodaję pora i powtarzam czynność pamietając,żeby nie powstała papka,a kruszonka,dosypuję płatki i mieszam łyżką.W rondlu rozpuszczam masło do farszu,dosypuję mąkę i przesmażam mieszając 2 min.dolewam stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy pwostanie jednolity sos dolewam sok z cytryny-nie martwmy się,jeśli konsystencja będzie sprawiała wrażenie zważonej,wszystko się ładnie połączy przy dalszym podgrzewaniu.Dodaję starty ser,gałkę muszkat.i pieprz.Następnie pokrojone niezbyt drobno listki szpinaku i przez chwilę podgrzewam,aż szpinak zmięknie.Dodaję rybę pokrojoną w kostkę,mieszam.Rybny farsz przekładam do naczynia żaroodpornego,posypuje kruszonką i zapiekam ok.30 min.we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy sposób podania ryby. Niestety u mnie odpada szpinak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli odpada,bo nie lubisz,to tu jest dobra okazja,żeby się do niego przekonać,jest go niewiele więc za bardzo smaku nie dodaje:)

      Usuń
  2. Rewelacja :)) Ta kołderka mnie rozwaliła :) Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Aguś :) też bym jadła bez marudzenia i pytań!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie podejście mi się podoba:)))))

      Usuń
  4. Moja córka by nie tknęła ,zbyt wyszukane danie ,ale ja z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie i pięknie :) kurcze muszę obczaić jak się robi rozmazane tło robiąc zdjęcie super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja smaki uwielbiam zapiekanki z porem i rybą :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ryba wpływa na wszystko, na mój apetyt również ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A Ty mi zrobiłaś smaka na pyszną rybę... i to w dodatku moją ULUBIONĄ!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda!! muszę się w końcu przełamać do zapiekanek, bo chyba dużo tracimy.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ryba i szpinak to połączenie, które bardzo lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja, podkradam przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,przepisu nie kradnij,weź legalnie...o,proszę:)))

      Usuń
  12. Ulubiona rybka z dodatkiem szpinaku....mmmm pyszności :))
    ....i jeszcze ta chrupiąca kołderka...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, Aguś, będę musiała się wprosić na taką rybkę :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana, to jest dokładnie takie danie, jakiego szukałam. Dzięki!!!!!!!! :***

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)