Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 maja 2014

Zupa-krem z żółtego groszku z cukinią :)

Robiąc zakupy zajrzałam do sklepu na dział z książkami mówiąc sobie,że tylko szybciutko przebiegnę i niczego nie będę kupować.Ale jedna z książek wręcz sama się prosiła o kupienie.Kolorowa okładka sprawiła,że po nią sięgnęłam.W środku,tak jak lubię,ładne zdjęcia i mnóstwo przepisów...wegetariańskich:)tak ciekawych,że nie mogłam książki odłożyć z powrotem,tym bardziej,że był to ostatni egzemplarz.W domu,na spokojnie,sięgnęłam po "Vegetarian&wholefoods bible" i stwierdziłam,że jest idealnym źródłem na wprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu.Nie planuję przechodzić na dietę wegetariańską,a przynajmniej nie w najbliższym czasie,ale po wegetariańskie przepisy będę sięgać z ogromną ochotą,bo nie dość,że są łatwe do przygotowania,potrawy są smaczne,to dają możliwość na urozmaicenie menu warzywnymi dodatkami.Tak więc zapraszam na wegetariańskie potrawy,które od czasu do czasu będą pojawiać się na blogu.Na pierwysz rzut idzie zupa z groszku.Przepis minimalnie zmodyfikowałam.


20 dkg żółtego groszku w połówkach
1 cebula
olej do smażenia
ok.30-40 dkg cukinii
900 ml bulionu warzywnego-warzywa zalałam wodą ze sporą ilością domowej przyprawy
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz do smaku
grzanki z chleba do podania na talerzu-ja użyłam gotowych z suszonymi pomidorkami
Jeśli groszek wymaga moczenia,to namaczamy go w wodzie na kilka godzin,a najlepiej na noc,odsączamy,płuczemy czystą wodą i ponownie odsączamy..Na opakowaniu mojego była informacja,że groszek można od razu gotować,opłukałam więc go wodą bez namaczania.Na oleju w garnku smażę pokrojoną w kostkę cebulę,jak zmięknie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię,po ok.2-3 min.kurkumę,groszek,domową przyprawę i całość załewam wodą.Gotuję do momentu,aż groszek będzie miękki.Doprawiam solą i pieprzem i miksuję.Zupa jest bardzo gęsta.Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Wieczór, kocyk, ja i ta zupa, widzę to:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pomysłowa zupa! Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kremy :) grochu z cukinią nie łączyłam więc nie omieszkam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wcześniej nie łączyłam,ale smacznie wyszło więc będę powtarzać:)

      Usuń
  4. wygląda fenomenalnie :) ma piękny kolor!
    lubię zupy krem, wiec z pewnością by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek za sprawą kurkumy,ale zgadza się,jest bardzo ładny:)zdjęcie robiłam późnym wieczorem i bałam się,że przy nieodpowiednim oświetleniu kolor się zmieni,ale jest ok:)

      Usuń
  5. łał! żółty groszek? super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,żółty groszek w połówkach,wszędzie można go kupić:)

      Usuń
  6. Lepsza wersja grochówki, pysznie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki,taka nieco lżejsza wersja dobrze znanej wszystkim grochówki:)

      Usuń
  7. nie jadłam jeszcze takiej zupki, ale uwielbiam kremy więc będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. groch z cukinią? muszę koniecznie wypróbować jak smakuje, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowa ta zupa, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, pyszna i kolorowa zupka :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Aguś fajny przepisik ;) A groch to ten suszony łuskany czy jakiś jeszcze inny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,groch żółty połówki,tak się nazywa:)

      Usuń
  12. Choć smakoszem groszku nie jestem, to zupka prezentuje sie wyjatkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję-byłam ciekawa połączenia cukiniowo-groszkowego,okazało się trafione w dziesiątkę,ale to tylko moje skromne zdanie:)

      Usuń
  13. Kolorek jest piękny sama lubię wegetariańskie dania więc uraczyłabym się twoją zupką.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)