Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 4 maja 2014

Tarta z orzechami pekan :)

Wyjęta z piekarnika,przechodzi przez szybką sesję fotograficzną i wędruje na talerzyk...Mmmm...pyszna,jeszcze ciepła,niezbyt słodka,bardzo orzechowa.Nie piszę,jem...


źródło przepisu "Life is sweet"

    ciasto:
20 dkg mąki
11,5 dkg masła
2 łyżki cukru kryształu
zimna woda-użyłam 3 łyżki wody
   warstwa orzechowa:
7 dkg masła
10 dkg cukru jasnego muscovado
14 dkg golden syropu (myślę,że można zastąpić miodem)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraku waniliowego
11,5 dkg orzechów pekan

Mąkę razem z masłem zagniatam,aż powstanie coś w rodzaju kruszonki dodaję cukier i zimną wodę,żeby powstało spójne ciasto.Zawijam w folię i wkładam na 15 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewam do 200 st.Po schłodzeniu wyjmuję ciasto i za pomocą wałka nadaję mu odpowiedni kształt i wykładam nim formę do tarty(23 cm),nakłuwam widelcem i schładzam 15 min..Na papier do pieczenia wysypuję suchą fasolę i obciążam nią ciasto,piekę 10 min.następnie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne 5 min.Wyjmuję,a temp.piekarnika zmniejszam do 180 stopni.W garnku rozpuszczam masło,cukier i syrop(nie gotuję),zdejmuję z ognia i dolewam rozbełtane jajka,niezbyt drobno pokrojone orzechy,ektrakt waniliowy i mieszam.Całość wylewam na podpieczony spód i piekę 35-40 min.w 180 st.Smacznego!!!

29 komentarzy:

  1. wstyd się przyznać ale orzechów pekan jeszcze nie jadłam:(
    ale tarta wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm obłędna. zostało jeszcze po kawałku? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbym miala taka tarte przed soba, to tez bym teraz tutaj nie siedziala i nie pisala :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis? w razie czego inne orzechy też dadzą radę?:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem,piekłam ja po raz pierwszy z tym właśnie orzechami,które były w oryginalnym przepisie,ale tak sobie myślę,że gdybym miała je zamienić,spróbowałabym z laskowymi:)

      Usuń
  5. No to teraz mi smaka narobiłaś :) Rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam orzechy pekan. Wygląda absolutnie doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany dziewczyno ale mi narobiłaś apetytu na to cudeńko :) nie miałam okazji jeszcze kosztować tych orzeszków więc tym bardziej bym się skusiła :) poproszę poczta o kawałeczek hihi

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam kochane za tyle miłych słów:)tarta jest naprawdę fajna,polecam.Można dodać troszkę więcej cukru,jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta,nam tyle wystarczyło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda baaaaaardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No Aguś narobiłaś mi smaku, bo sama od jakiegoś czasu planuję zrobić właśnie coś podobnego, taką tartę z orzechami pekan :) Wyszła Ci wspaniale i aż wstyd poprosić o kawałeczek tego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden wstyd,szkoda tylko,że dzieli nas spora odległość,bo chętnie bym podesłała:)

      Usuń
  11. Ależ ona wygląda! Jeden kawałek to zdecydowanie za mało...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm... wspaniale wygląda. ...chyba będę tutaj częstym gościem:) wspaniały blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za miłe słowa i zapraszam w moje skromne progi:)

      Usuń
  13. Wow! Idealna tarta dla mnie, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak niezbyt słodka to ja kawałek skubnę. Wygląda obłędnie,a orzechy pekan nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,poziom słodkości jest niski,co mnie osobiście również odpowiada:)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Mąż zabronił mi piec taką tartę ponownie twierdząc,że znów nie będzie mógł się od niej oderwać:)

      Usuń
  16. nie dziwię się że masz zakaz, też bym chętnie się zajadała takimi smakołykami a nie powinnam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudna tarta :) wyobrażam sobie jak pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)