Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 września 2014

Frittata z cukinią,szpinakiem i pieczarkami :)

Delikatna w smaku i bardzo sycąca frittata okazała się strzałem w dziesiątkę.Nie spodziewałam się,że posmakuje nam wszystkim do tego stopnia,że od razu następnego dnia,będę ją przygotowywać w większej ilości. M.czekał niecierpliwie,zdążyłam zrobić tylko jedno bardzo szybkie ujęcie;)dlatego,może nie wygląda,ale smakuje:)


   porcja na patelnię 26-28 cm

8 jajek
2 garście świeżego szpinaku
22 dkg cukinii
15-20 dkg brązowych pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
1 kulka mozzarelli
8-10 dkg parmezanu
tłuszcz do smażenia
kilka listków świeżej bazylii

Opłukane pieczarki i cukinie kroję w plastry,cebulę w kostkę,szpinak płuczę i odsączam.Na patelni rozgrzewam tłuszcz,wrzucam pieczarki,krótko podsmażam,dodaję cebule i cukinie.Zmniejszam ogień i podsmażam ok.5 min.Dodaję szpinak,smażę,aż puści sok.W miseczce mieszam widelcem jajka,dodaję starty parmezan,sól,pieprz i całość wylewam na warzywa dokładnie rozprowadzając,by były przykryte.Na wierzch kładę mozzarellę w plastrach i posiekaną bazylię.Przykrywam patelnię i smażę ,aż jajka będą zupełnie ścięte.Można dopiec wierzch na grillu,ja nie ryzykowałam mając patelnię z gumowym uchwytem.Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Mmmm zapowiada się genialnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Frittatę lubię i czasem robię. Najlepsze jest to, że można dodać do niej ulubione dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie masz litości.... Kiedy czytałam opis to nie mogłam opanować śliny. Chyba zaraz sobie coś takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mam litość,ale kusić czasem lubię:)))

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zgadza się,jeśli tylko chciałoby Ci się stać przy kuchni z rana,bo przygotować takie jedzonko.Ja zdecydowanie wolę na nieco późniejszą porę:)

      Usuń
  5. Lekkie, i urodziwe danie w sam raz na wczesnojesienna porę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy urodziwe(mówię o swoim własnym zdjęciu dania)to rzecz gustu,ale napewno smaczne:)Bardzo dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie:) a czytając składniki, wcale się nie dziwię, że mąż nie mógł się doczekać:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super danie :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakowicie wygląda! Ciekawe połączenie szpinaku i cukinii :) nie spotkałam się z takim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. I z moimi ulubionymi składnikami. Nie dziwię się że nie mogliście się doczekać końca zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię fritatty :) Myślisz, że zamiast cukinii mogę dać bakłażana? Bo mi leży w lodówce i jakoś nie mam na niego pomysłu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z bakłażanem,ale myślę,że można,jeśli go odpowiednio "obrobisz"wcześniej,żeby stracił gorzkawy posmak.

      Usuń
  11. Niesamowicie kuszące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to musiało być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam, a ty mi takie pyszności serwujesz. Zrób mi taką i wyslij ha ha :-) ma lenia

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie smakołyki ;) pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)