ok.30 dkg świeżego szpinaku
3 jajka
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.oleju - użyłam rzepakowego
2 szkl.mąki pszennej,w tym 1/3 mąki orkiszowej typ 700
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny + skórka z całęj cytryny - skórkę pominęłam
Szpinak płuczę,odsączam na ręczniku papierowym i blenduję(użyłam części,która posiekała szpinak na drobne wiórki bez rozgniatania go na papkę).Całe jajka ubijam z cukrem do uzyskania puszystej masy.Następnie,miksując,wlewam olej.Do masy dodaję szpinak,mąkę z proszkiem i mieszam całość drewnianą łyżką.Wlewam masę do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.i piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min.- do suchego patyczka.
krem:
300 ml śmietany kremówki
15 dkg serka mascarpone
2 płaskie łyżki pudru
pestki granatu do posypania wierzchu
Wszystkie składniki,poza granatem,daję do miski i ubijam na jednolity krem.Upieczony i wystudzony blat przecinam zachowując w całości 2/3 blatu,a resztę kruszę,by stworzyć efekt mchu.Blat smaruję kremem,obsypuję"mchem"oraz granatem.Smacznego!!!
jadłam to ciasto, jest bardzo smaczne:) Twoje wygląda równie smakowicie:) W ogóle to dobre ciasto na wiosnę, kolorystycznie w sam raz:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do tego ciasta już od dawna. Muszę kiedyś spróbować. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńwidziałam już wiele przepisów, ale do tej pory unikałam przygotowania tego ciacha, kto wie może w końcu sie skusze:)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda bardzo wiosennie:)
Ale ładne, zniknęłoby u nas w pięć minut :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto i bardzo smaczne i pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńPrześliczna ta zieleń! Nie ma chyba bardziej wiosennego ciasta :)
OdpowiedzUsuńI w dodatku zieleń zupełnie naturalna:)
UsuńAleż przepięknie Ci wyszło! Naprawdę wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiamy to ciacho :) Nawet chciałyśmy zrobić tylko boimy się, że na innej mące niż pszenna nie wyjdzie :/
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, coraz częściej widuję to ciasto na blogach ale sama jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńKONIECZNIE muszę zrobić to ciasto, strasznie mnie kusi ten jego piękny kolor!: )
OdpowiedzUsuńTak,kolor jest niesamowity:)a smakowi też niczego nie brakuje,zrób,polecam:)
UsuńPięknie wygląda :) Ciągle się zbieram by to ciasto zrobić!
OdpowiedzUsuńMieliśmy okazję próbować, ale jednak to chyba nie jest to, co lubimy najbardziej, choć ciasto prezentuję się obłędnie - tego mu nie można odmówić ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście,każdy ma inny smak:)a przecież tylko dla nacieszenia oka nikt nie będzie piekł ciasta hahah
UsuńSłyszałam o tym cieście wiele razy, chyba w końcu wypróbuję. Pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak! Ciasto wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, pysznie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiekłem to ciasto, wygląda fajnie i smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńMuszę też w końcu je zrobić, bo już się zabieram i zabieram. Zapisuję przepis :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ja się tez do niego przybieram, przybieram i przybrac nie moge, w koncu chyba zrobie
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho już je gdzieś widziałam i tez byłam zachwycona. Fajne wiosenne kolorki
OdpowiedzUsuńNoszę się z zamiarem popełnienia tego ciacha :) wygląda zniewalająco!
OdpowiedzUsuńWprawdzie widziałem zdjęcie już wcześniej ale chyba nie powiedziałem Tobie, że pięknie wygląda, więc już to nadrabiam! ;) Bardzo podoba mi się dodatek mąki orkiszowej ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń