Łączna liczba wyświetleń

środa, 22 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane :)

Lubicie?ja bardzo lubię,bez żadnych dodatków,no...może z sosem,po węgiersku mogłyby być.Mój mąż zjada zawsze posypane cukrem lub z cukrem i śmietaną.A jakie są Wasze dodatki do placków?Te poniższe są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu,zrobione wg.pomysłu Ewy Wachowicz,jednak bez zachowania idealnych proporcji.Okazało się,że kilka klasycznych dodatków sprawiło,że moje placuszki przypominają te z dzieciństwa,najpyszniejsze.Zapraszam :)


6 - 7 średnich ziemniaków - ścieram na grubej tarce
1 - 2 nieduże cebulki - j.w.
3 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 spore łyżki startego na grubej tarce żółtego sera
3 kopiate łyżki mąki - ilość powinna być taka,by ciasto nie było zbyt rzadkie
sól,pieprz,majeranek
jajko
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszam w misce,doprawiam.Na patelni rozgrzewam olej,zmniejszam ogień,żeby placuszki dobrze usmażyły się w środku i łyżką nakładam masę na patelnię.Smażę na złoto z obu stron jedną próbną sztukę,żeby sprawdzić,czy jest ziemniaki są wystarczająco doprawione.Usmażone dsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku i serwuję.Smacznego!!!




22 komentarze:

  1. Uwielbiam, nawet wczoraj przedwczoraj miałam na obiad:) Pychotka, lubię w wersji ze śmietaną i cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię jeszcze gorące, ściągane z patelni, kiedy parzą w palce. Zawsze obiecuję sobie, że tylko jeden, ale i tak kończy się na kilku :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy!! A ja tak dawno nie jadłam ;( Lubię z sosem węgierskim, z cukrem i śmietaną, lub samą śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię z samym cukrem, mąż i córa z wszelkimi sosami. Takiej mi ochoty narobiłaś, że zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane uwielbiam, zawsze je jem z kwaśną śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki ziemniaczane z cukrem to smak naszego dzieciństwa :D Teraz najchętniej jadłybyśmy je z jogurtem naturalnym i cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ja i cała moja rodzinka, choć ja ja ziemniaki ucieram tradycyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyczne placki ziemniaczane najczęściej jadam z cukrem. Robiłem też z kapustą kiszoną ( bez cukru :)) Taką wytrawną wersję z czosnkiem i serem chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę,że nie tylko mój mężuś zajada placuszki z cukrem,bo u Was też,Kochani,często cukier/śmietana gości na placuszkach.Zatem muszę zrobić kolejną wersję,taką,która bez cukru się nie obędzie:)

      Usuń
  9. Ja od zawsze jadłam placki ziemniaczane z cukrem albo ze śmietaną. Mam znajomą, która absolutnie sobie tego nie wyobraża; D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam...jak dla mnie kuchnia babci, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam placki ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy jest ktoś kto ich nie lubi...? :) pycha! Obowiązkowo z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie w domu rodzinnym też jadało się placki ziemniaczane z cukrem :) jednak odkąd jestem "na swoim" preferuję raczej wersję wytrawną.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś były moje ulubione teraz niestety za ciężkie dla mnie. Ale kusisz mnie i to bardzo takie chrupiące mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubimy, choć u mnie występują w bardzo prostej, rustykalnej formie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. My placuszkom nigdy nie odmówimy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nawet nie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam :( Bardzo lubimy :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana, uwielbiam placki ziemniaczane i same i ze śmietaną i z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)