Czas na pizzę! No właśnie...ten czas,a w zasadzie jego brak powoduje,że domowa pizza nie gości u mnie na stole zbyt często.Trzeba to było jakoś nadrobić,bo i lodówka też wymagała"wyczyszczenia"z końcówek składników,stanęło więc na pizzy.To ciasto robiłam po raz pierwszy,wyszło grube,ale bardzo miękkie i smaczne,a ponieważ wszystkim domownikom smakowało,będę je zapewne powtarzać.Dodatki na wierzch skomponowały się wręcz same:)
ciasto:
50 dkg mąki
3 dkg świeżych drożdży
400 ml letniej wody
1/2 - 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
W misce z letnią wodą mieszam drożdże,cukier i łyżeczkę mąki i zostawiam do wyrośnięcia na ok.10 min.Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba,było kleiste,jak zajrzałam do środka,tym bardziej więc ucieszył mnie fakt posiadania maszyny,ale ciasto można również wyrabiać ręcznie.Pozostałą mąkę wsypuję do maszyny,po 10 minutowym "bąbelkowaniu"dodaję rozczyn,sól,olej i ustawiam opcję-ciasto.Jeśli wyrabiamy ręcznie,to po wyrobieniu ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.U mnie cały proces w maszynie trwał 90 min.W międzyczasie przygotowuję wierzch pizzy.
wierzch:
kilka plastrów boczku - kroję w kostkę
kilka plastrów szynki - kroję w kostkę
pół pora - kroję w półplastry
kilka łyżek kukurydzy z puszki
koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
żółty ser - ścieram na tarce o grubych oczkach
przyprawa do pizzy lub ulubione zioła
trochę rukoli do posypania upieczonej pizzy
opcjonalnie pomidorki do przegryzania w trakcie:)
Ilość składników proponuję dobrać wg.uznania.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Gotowe ciasto wykładam na natłuszczoną formę o średnicy 32 cm + 1 cm brzeg,smaruję cienko koncentratem,następnie posypuję boczkiem,szynkąporem i kukurydzą,doprawiam przyprawą i posypuję serem.Piekę 25 min.Gotową pizzę posypuję rukolą.Smacznego!!!
Dawno pizzy nie robiłam. Kusisz mnie swoją i tym ciastem.... Tym chętniej bym się poczęstowałabym kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńByłby mi bardzo miło gościć Ciebie:)
UsuńLubię pizze :-) pysznie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze na grubym spodzie :) Wyszła ci fantastyczna!
OdpowiedzUsuńdomowa pizza? zawsze! pychaa
OdpowiedzUsuńPrawda,domowa to jest TO :)
UsuńApetyczna bardzo, u mnie zazwyczaj robimy pizzę na grubym cieście :)
OdpowiedzUsuńNaszymi ulubionymi dodatkami na pizzę zawsze były pieczarki, sos pomidorowy i duuużo sera żółtego :D
OdpowiedzUsuńKiedyś też musiałby u mnie być pieczarki,teraz już umiem się bez nich obejść:)
UsuńMoja rodzina najbardziej lubi właśnie pizzę na grubiutkim cieście- Twoja wygląda świetnie!: )
OdpowiedzUsuńMyślałam,że tylko cienkie ciasto ma powodzenie i spodziewałam się tego w komentarzach,a tu proszę,miłe zaskoczenie:)
UsuńUwielbiam taką, zwłaszcza z rukolą, mniam:))
OdpowiedzUsuńAle apetyczna!
OdpowiedzUsuńPiękna wyszłam mniamm
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Choć ja wolę na cieńszym spodzie to specjalnie dla dzieci staram się zrobić ciut grubszą, ponieważ dla nich to właśnie ciacho jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńmmm jaka puszysta :) wieki nie robiłam domowej pizzy.
OdpowiedzUsuńAż mi smaka narobiłaś na pizzę, mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, świetna w Twoim wydaniu, narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńPizza jak malowana. Właśnie taką lubię na grubym spodzie.
OdpowiedzUsuńPizze robimy przynajmniej raz w tygodni i taką na grubym spodzie właśnie.
OdpowiedzUsuńPycha!!
Wygląda lepiej niż w najlepszej pizzerii! Och, zjadłabym taką! :)
OdpowiedzUsuńO tak, u mnie również dawno nie było pizzy, w Twoim wydaniu smakowita :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci zjadłyby do ostatniego okruszka !
OdpowiedzUsuńJuż bardzo długo mam ochotę na pizzę. Ty tylko pogorszyłaś sprawę! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, narobiłaś mi smaka :))
OdpowiedzUsuńMy akurat lubimy cieniuteńkie ciasto, ale pomysł z porem bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńU mnie była pizza w niedzielę, robię co jakiś czas. Akurat mój sprawdzony przepis jest podobny do twojego, ja jednak daję 50 g drożdży i nieco świeżo startej gałki muszkatołowej :)
OdpowiedzUsuńNa grubym spodzie najlepsza ;-)!
OdpowiedzUsuń