Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto "Leśny mech" :)

To ciasto mnie oczarowało,najpierw widokiem,a gdy je przygotowałam również smakiem.Lekkie i świeże smakowało wszystkim,którzy mieli okazję je u mnie spróbować.Takie ciasto jest dobrym sposobem,by przekonać się,że szpinak wcale nie jest taki niesmacznych,tym,którzy do tej pory od niego stronili.Wszystkie składniki idealnie współgrają,co powoduje,że z chęcią sięga się po kolejny kawałek.Przepis,w którym część mąki stanowiła u mnie mąka orkiszowa znalazłam u Łukasza(klik).




ok.30 dkg świeżego szpinaku
3 jajka
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.oleju - użyłam rzepakowego
2 szkl.mąki pszennej,w tym 1/3 mąki orkiszowej typ 700
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny + skórka z całęj cytryny - skórkę pominęłam

Szpinak płuczę,odsączam na ręczniku papierowym i blenduję(użyłam części,która posiekała szpinak na drobne wiórki bez rozgniatania go na papkę).Całe jajka ubijam z cukrem do uzyskania puszystej masy.Następnie,miksując,wlewam olej.Do masy dodaję szpinak,mąkę z proszkiem i mieszam całość drewnianą łyżką.Wlewam masę do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.i piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min.- do suchego patyczka.


   krem:
300 ml śmietany kremówki
15 dkg serka mascarpone
2 płaskie łyżki pudru
pestki granatu do posypania wierzchu 

Wszystkie składniki,poza granatem,daję do miski i ubijam na jednolity krem.Upieczony i wystudzony blat przecinam zachowując w całości 2/3 blatu,a resztę kruszę,by stworzyć efekt mchu.Blat smaruję kremem,obsypuję"mchem"oraz granatem.Smacznego!!!



Wiosenne słodkości!

26 komentarzy:

  1. jadłam to ciasto, jest bardzo smaczne:) Twoje wygląda równie smakowicie:) W ogóle to dobre ciasto na wiosnę, kolorystycznie w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do tego ciasta już od dawna. Muszę kiedyś spróbować. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam już wiele przepisów, ale do tej pory unikałam przygotowania tego ciacha, kto wie może w końcu sie skusze:)
    Twoje wygląda bardzo wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne, zniknęłoby u nas w pięć minut :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto i bardzo smaczne i pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczna ta zieleń! Nie ma chyba bardziej wiosennego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ przepięknie Ci wyszło! Naprawdę wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze podziwiamy to ciacho :) Nawet chciałyśmy zrobić tylko boimy się, że na innej mące niż pszenna nie wyjdzie :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda, coraz częściej widuję to ciasto na blogach ale sama jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  10. KONIECZNIE muszę zrobić to ciasto, strasznie mnie kusi ten jego piękny kolor!: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,kolor jest niesamowity:)a smakowi też niczego nie brakuje,zrób,polecam:)

      Usuń
  11. Pięknie wygląda :) Ciągle się zbieram by to ciasto zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mieliśmy okazję próbować, ale jednak to chyba nie jest to, co lubimy najbardziej, choć ciasto prezentuję się obłędnie - tego mu nie można odmówić ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,każdy ma inny smak:)a przecież tylko dla nacieszenia oka nikt nie będzie piekł ciasta hahah

      Usuń
  13. Słyszałam o tym cieście wiele razy, chyba w końcu wypróbuję. Pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam szpinak! Ciasto wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię to ciasto, pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłem to ciasto, wygląda fajnie i smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę też w końcu je zrobić, bo już się zabieram i zabieram. Zapisuję przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, ja się tez do niego przybieram, przybieram i przybrac nie moge, w koncu chyba zrobie

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne ciacho już je gdzieś widziałam i tez byłam zachwycona. Fajne wiosenne kolorki

    OdpowiedzUsuń
  20. Noszę się z zamiarem popełnienia tego ciacha :) wygląda zniewalająco!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wprawdzie widziałem zdjęcie już wcześniej ale chyba nie powiedziałem Tobie, że pięknie wygląda, więc już to nadrabiam! ;) Bardzo podoba mi się dodatek mąki orkiszowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)