Łączna liczba wyświetleń

piątek, 19 czerwca 2015

Młoda kapusta duszona w pomidorach :)

Wstyd się przyznać,ale w ubiegłym roku,kiedy przyszedł sezon na młodą kapustę,ja ani raz nic z niej nie przygotowałam.Chciałabym to jakoś nadrobić,bo przecież taka kapusta smakuje wyjątkowo.Ale jak nadrobić zaległości,jak brak pomysłów.Przejrzałam książki,gazety,swoje zapiski i oczywiście blogi i zaznaczyłam kilka przepisów.W planie więc jest zupa,bigos,gołąbki-wysoko mierzę,ciekawe,co z tego wyjdzie oraz na prośbę męża kapusta z koperkiem,taka jaką jadał w swoim domu.Ostatni pomysł fajny,bo taka kapusta jest smaczna,ale ja jednak chciałam go zaskoczyć czymś nowym i zrobiłam kapustę z pomidorami z przepisu Malwiny(klik).Zamieniłam seler naciowy na cukinię i przystąpiłam do gotowania.Zapraszam:)

młoda kapusta - nieco mniejsza niż 80 dkg po obraniu dużych zewnętrznych liści
krojone pomidory z kartonika - 40 dkg
2 marchewki
2 - 3 szklanki wody
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 mała cukinia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki
2 łyżki octu balsamicznego
sól,pieprz
2 płaskie łyżeczki cukru - ilość dobrać do własnego smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
trochę oleju
świeży koperek


Kapustę kroję drobno,wrzucam do garnka,zalewam wodą i dodaję pomidorki z kartonika,marchewki pokrojone w półplasterki oraz cukinię w plastrach,listek i ziela ang. i gotuję,aż warzywa będą miękkie,w razie potrzeby można dolać nieco więcej wody.Na patelni rogrzewam olej i smażę cebulę w kostkę do zeszklenia,na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę i mieszam,żeby powstała zasmażka,dodaję do kapusty.Doprawiam octem balsamicznym,solą,pieprzem,papryką i cukrem,posypuję koperkiem i jeszcze chwilę duszę całość,żeby smaki się przegryzły.Kapustę przygotowałam dzień wcześniej przed podaniem.Smacznego!!!






21 komentarzy:

  1. Młodą kapustę to możemy wcinać na surowo jak zwierzątka :D Ale w takim daniu też musi smakować pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszności :-) bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś ależ wygląda smakowicie:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki prosty ale pyszny sposób na dobre jedzenie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna propozycja, a ja właśnie przytachałam dziś z targu wielką kapuchę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny sposób na obiad, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszni i zdrowy pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię bardzo, z pomidorkami zwłaszcza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyszłam na zapiekanke, a tu kapusta, ale nic tez lubie, wiec się częstuje i bede czekac, na to po co przyszlam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. młodą kapustkę kocham miłością wielką:D
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajna kapusta, z pewnością by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię i to bardzo. W sezonie kiedy jest młoda kapusta gotuje często.

    OdpowiedzUsuń
  13. Też taką robię - jest pyszna! Mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej w pomidorach nie robiłam, ale lubię taką młoda kapustkę bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też miałam młodą kapustę na tapecie ostatnio, chwilowo się z nią pożegnałam, choć w głowie mam jeszcze kilka pomysłów. Taka wersja z pomidorami również wygląda obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładnie się to prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uhm, narobiłaś mi ochoty tą młodą kapustą.

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)