Łączna liczba wyświetleń

sobota, 25 czerwca 2016

Ciasto marchewkowe z bakaliami :)

Wracam do Was z niesezonowym, ale pysznym i szybkim ciastem marchewkowym :)


     porcja na tortownicę 24 cm

17 dkg cukru kryształu
25 dkg marchewki startej na grubej tarce
20 dkg mąki - użyłam tortowej typ 450
5 dkg mąki ziemniaczanej
3 jajka
150 ml oleju
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki dżemu truskawkowego
po 1 łyżeczce cynamonu, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
po 1/2 szkl. wiórków kokosowych, mielonych orzechów włoskich(użyłam migdały), rodzynek
1 płaska łyżka kakao
cukier puder do posypania


Jajka miksuję z cukrem i dżemem, następnie powoli wlewam olej cały czas miksując.
 Dodaję marchewkę, bakalie oraz pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszam. 
Obie mąki,kakao oraz cynamon, sodę i proszek mieszam razem i stopniowo dodaję do masy, mieszam.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewam do 150 stopni.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Masę wylewam do tortownicy i piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku ok.50 min. do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję z formy, a gdy ostygnie posypuję pudrem.
Smacznego!!!

przepis pochodzi z "Najlepszych słodkości"

15 komentarzy:

  1. bo to ciasto nie jest sezonowe, ono smakuje o każdej porze dnia i roku:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze dla nas dużo cynamonu :D Ale pysznie wygląda to ciasto i ma świetne połączenie dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe smakuje mi zawsze!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja dawno nie jadłam marchewkowego, pyszna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto, świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta marchewkowe. To z pewnością by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ciasta marchewkowe, a z dodatkiem bakalii musiało jeszcze lepiej smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Są wilgotne, puszyste. Pyszne. Właśnie takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszotka. Marchewkowe zawsze jest extra!

    OdpowiedzUsuń
  10. Równie dobre jak ciasta z dyni, pyszności.
    Pozdrawiam i z pewnością skorzystam w przyszłości z przepisu
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie na takie ciasto mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)