porcja na formę 17/20 cm
2 szkl.płatków owsianych
1 szkl.jasnej mąki orkiszowej
10 dkg płatków migdałowych
10 dkg masła - roztapiam i studzę
5 dkg wiórków kokosowych
5 łyżek miodu
200 ml mleka
1 jajko
ok. 20 truskawek - kroję na połówki
Truskawki oczyszczam z szypułek, płuczę i odstawiam do odsączenia.
Wszystkie składniki, poza owocami, mieszam w misce - masa jest dość twarda.
Formę 17/20 cm wykładam papierem do pieczenia.
Na spód formy wykładam połowę masy, następnie truskawki przekrojone na połówki oraz pozostałą część masy.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewam do 190 stopni i do nagrzanego wkładam formę z ciastem.
Piekę 40 min. do momentu, aż wierzch ładnie się przypiecze.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję ciasto z formy i po zupełnym ostudzeniu kroję na prostokąty. Smacznego!!!
Mmmm poproszę! :)
OdpowiedzUsuńIdealne na szybkie uzupełnienie energii. Smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie batoniki :))
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne, z kubkiem mleka;))
OdpowiedzUsuńUmm, mniam. Uwielbiam takie batoniki. Zjadłabym takiego :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe, mniam
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńja już żałuję że sezon na truskawki się kończy:)
Zdecydowanie muszą być niesamowicie pyszne :D To są nasze smaki :D
OdpowiedzUsuńCudowne słodkości :-)
OdpowiedzUsuń