porcja na 2 keksówki dł.25 cm
1,6 kg surowych ziemniaków
2 cebule
5 - 6 dużych ząbków czosnku - dla zaostrzenia smaku
25 dkg wędzonego boczku
3 jajka
ok. 3 łyżki mąki - zbyt duża ilość spowoduje, że kugiel będzie twardy
sól i pieprz
majeranek
masło do smażenia
jogurt naturalny
świeży koperek
czosnek w proszku lub 1 ząbek świeżego dla przełamania smaku
Ziemniaki obieram i ścieram na drobne wiórki(nie tak drobno,jak na ćwikłę) w maszynce do mięsa z końcówką do ścierania warzyw.
Cebule kroję w kostkę i smażę na złoto na maśle.
Boczek, użyłam pokrojonego w cienkie plastry, grilluję i odsączam z nadmiaru tłuszczu, a następnie kroję w średnią kostkę.
Ziemniaki odsączam na sicie z nadmiaru soku lekko dociskając łyżką.
Do odsączonych ziemniaków dodaję cebule wraz z tłuszczem, pokrojony boczek, jajka, mąkę, przeciśniety przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszam.
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewam do 180 stopni.
Keksówki wykładam papierem do pieczenia.
Masę ziemniaczaną przekładam do foremek i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, do momentu, gdy wierzch ładnie się przypiecze.
W miedzyczasie w miseczce mieszam jogurt z posiekanym koperkiem oraz czosnkiem, wstawiam do lodówki.
Kroję po lekkim przestudzeniu i podaję z sosem jogurtowym i surówką z białej kapusty(przepis wkrótce).
Smacznego!!!
Zawsze chciałyśmy tego spróbować :D Musi smakować przepysznie wraz z warzywami gotowanymi :D
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką babek ziemniaczanych. Można do nich dodawać ulubione składniki i przyprawy. Zawsze dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie danie :-) to takie wspomnienie z lat dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńu mnie jak u Marzenki wyżej- uwielbiam, choć robię bardzo rzadko, ze względu na resztę rodzinki, która woli placki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :o wygląda super!
OdpowiedzUsuńcałe wieki jej nie jadłam, pycha :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, muszę zrobić :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę ziemniaczaną, moje smaki
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie robi się tego, ale bardzo chciałabym spróbować, jak smakuje!;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o tej potrawie! Jednak człowieka ciągle jest w stanie coś zaskoczyć, nawet z rodzimej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńSerio??? to takie banalne danie,myślałam,że każdy je zna,ale w takim układzie,cieszę się bardzo,że mogłam Cię zaskoczyć,tym bardziej,że wiem co Ty potrafisz nagotować i jakie smaki serwujesz u siebie:)))
Usuń