Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 lipca 2016

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów :)

Mój dom przez ostatnie tygodnie jest pełen gości. Chcę w miarę moich możliwości urozmaicać dania, tak, by na stole nie było monotonnie. Pasty do chleba bardzo przypadły do gustu mojej Mamie,a ta prezentowana poniżej zyskała uznanie wszystkich domowników. Przepis znalazłam u Doroty klik , a przygotowując pastę wprowadziłam do niej kilka nieznacznych zmian. Zapraszam:)


niepełna szklanka ugotowanej fasoli "Jaś"
8 - 10 połówek suszonych pomidorów z zalewy
oliwa z pomidorów - w ilości takiej, by pasta była odpowiednio kremowa,nie sucha
2 łyżki mielonych migdałów
4 - 6 suszonych śliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sok z cytryny do smaku
kilka kropli tabasco
sól i pieprz


Wszystkie składniki blenduję na jednolitą pastę. Smakuje doskonale z wytrawnymi ciasteczkami owsianymi. Smacznego!!!

15 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobną pastę :) Jest idealna na podgrzane wcześniej pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna pasta :) Też mam u siebie podobny przepis - z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów. U Ciebie bardzo podoba mi się dodatek suszonych śliwek - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdybyś miała śliwki wędzone to byłoby jeszcze smaczniej:)

      Usuń
  3. Bardzo lubimy takie ciekawe pasty do kanapek :D Czujemy, że ta mogłaby nam zasmakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką pastę kupiłam w Lidlu ostatnio i muszę przyznać, że jest wyśmienita :) Właśnie jej recenzja trafiła na mojego bloga! Ale oczywiście ta Twoja, domowa to dopiero musi być poezja smaków! Do zrobienia :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś w rodzaju polskiego hummusu. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię pasty kanapkowe i często je robię, fasolowa z suszonymi pomidorami na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam pysznie, uwielbiam takie smarowidła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne połaczenie - bardzo lubię tego rodzaju pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na pastę , fajny dodatek do chlebka

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczny przepis :) Taką paste fajnie można przerobić na deep do chipsów czy innych zakąsek :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)