Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 stycznia 2017

Klops z fetą i cukinią :)

Witam serdecznie po raz pierwszy w Nowym Roku i pragnę życzyć wszystkim, którzy tu zaglądają pomyślności, dużo zdrowia, radości, oraz spełnienia marzeń. 

W ostatni dzień grudnia 2016 mój blog obchodził 4 urodziny!!! Ani się obejrzałam, a za mną już 4 lata blogowania - dziękuję, że zaglądacie, mimo że bywam tu ostatnio bardzo rzadko.

Pierwszy post w 2017 roku będzie z przepisem na klop. Lubię klopsy, bo można je zjeść do obiadu na ciepło, jak również na kanapce w formie "wędliny". Przepis znalazłam u Doroty klik. Zparaszam :)


1 kg mielonego - użyłam z indyka
1 cebula - kroję w kostkę i podsmażam na oliwie
1 - 2 ząbki czosnku - przeciskam przez praskę
mała cukinia - obraną ścieram na grubej tarce, odciskam
1 jajko
15 dkg fety - kroję w niedużą kostkę
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1 spora łyżeczka musztardy

    polewa:
4 łyżki ketchupu
po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy

Wszystkie składniki, poza polewą, mieszam na jednolitą masę, fetę dodaję na końcu, by się zbytnio nie pokruszyła.
Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni.
Formę keksową wykłądam papierem do pieczenia i przekłądam do niej masę mięsną.
Wierzch mięsa smaruję połową polewy.
Całość piekę 40 min.
Po tym czasie wyjmuję mięso, wierzch smaruję pozostałą polewą i dopiekam kolejne 15 min.
Kroję po lekkim przestudzeniu.
Doskonale smakuje drugiego dnia, podsmażony w plastrach.
Smacznego!!!




12 komentarzy:

  1. pyszny pasztet, zjadłabym : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglądają :) Pozdrawiam w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z warzywkami na kanapce musi naprawdę smakować wybitnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały i bardzo smakowity klops. Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrego roku 2017. Klops super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej ale ciekawe połączenie smakowe! Nigdy sama takiego cuda nie robiłam ale teraz bardzo mnie kusi Twoja prezentacja! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Żeby tych lat blogowania było jeszcze więcej!:)
    A klopsa na pewno bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. gratulacje wspaniałej rocznicy! klops bardzo mi się podoba przez te dodatki:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, do kanapek jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z tego, co widzę jest bezglutenowe, a akurat takich przepisów potrzebuję do kanapek ;)
    Pozdrawiam!
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)