Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 4 lutego 2018

Hummus z pomidorkami suszonymi i oliwkami :)

Przepis na ten hummus zwany śródziemnomorskim znalazłam w książce Hummusy i pasty. Hummusy robię dość często, a jem je na chlebku w formie pasty,tak smakują mi najbardziej. A co mnie cieszy, małolat też zaczyna je podjadać więc tym bardziej czuję się zmotywowana. Zapraszam:)


1 puszka ciecierzycy
7 suszonych pomidorków w oliwnej zalewie - u mnie tym razem tylko 4 połówki
10 zielonych oliwek - dałam 8
1 ząbek czosnku - dałabym 2
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
3 łyżki tahini
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z pomidorków
5 łyżek wody - dałam z ciecierzycy
natka pietruszki do posypania - opcjonalnie



Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. 
Hummus jest gotowy do spożycia. 
Na zdjęciach z chlebem z tego przepisu. 
Smacznego !!!



9 komentarzy:

  1. Hummus bardzo lubię i jadam kilka razy w miesiącu. Z suszonymi pomidorami jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie hummusy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić, bo powiem szczerze, że jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety, humus muszę zajadać sama, więc i robię rzadko, ale z pomidorkami faktycznie jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy domowy hummus i robimy bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie i mojej Córki :)
    pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm hummus, wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wprost uwielbiam taki hummus! Lepszy niż oryginalny przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)