Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 maja 2013

Czerwona kapusta do obiadu lub wędlin :)

Jeden ze "173 specjałów siostry Anastazji", a mianowicie surówka z czerwonej kapusty. Przynać muszę,że smak czerwonej kapusty był mi nieznany. A szkoda,bo smakuje całkiem nieźle i myśle,że częściej będzie na moim stole. Nie mogłam się zdecydować w jaki sposób ją przygotować,pomysł s.Anastazji najbardziej przypadł mi do gustu.


1 główka czerwonej kapusty - ja zużyłam pół główki
1 nieduża cebulka
1 puszka groszku - pół,jeśli dajemy mniej kapusty
majonez
sok z cytryny
sól

Kapustę drobno pokroiłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam na durszlaku i od razu skropiłam obficie sokiem z cytryny,żeby przywrócić kapuście ładny kolor i podkreślić smak.Pozostawiłam ją do ostudzenia, a następnie przełożyłam kapustę do miski,dodałam odsączony groszek,pokrojoną w kostkę cebulę i całość wymieszałam z majonezem.Można dodać sól i sok z cytryny do smaku. Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. bardzo lubię kapuchę:) do obiadu idealna:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) często zajadamy się czerwoną kapustą więc na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja pomimo wielu eksperymentów surówkowych, najbardziej lubię pekińską, ale od czasu do czasu chętnie chrupnę do obiadu też inną suróweczke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię "pekinkę",ale nie zawsze można dostać ładną sztukę,dlatego dobrze z czymś innym poeksperymentować:)

      Usuń
  4. Świetny przepis, wszystko co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale. Zastanawiam się jednak, czym zastąpić groszek - niestety nie przekonałam się do niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Groszek fajnie przełamuje smak,ale skoro nie lubisz to nic na siłę-myslę,czy może z fasolką spróbować,jeśli ją akceptujesz.

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)