Łączna liczba wyświetleń

sobota, 29 marca 2014

Mini scones :)

Bardzo popularne w Wielkiej Brytanii ciasteczka,serwowane do popoludniowej herbaty.U mnie w wersji mini ze względu na to,że użyłam bardzo małej foremki do wycinania i zrobiłam zbyt cienkie ciasto.Scones nie były więc tak wysokie,jakie powinny być.Ale z odrobiną dżemu smakowały znakomicie.


22,5 dkg mąki samorosnącej
1/2 łyżeczki soli
5 dkg rodzynek
6 dkg masła
3 dkg cukru
150 ml mleka
1 jajko do posmarowania po wierzchu - pominęłam

Mąkę mieszam z solą,dodaję masło i cukier i zagniatam.Utworzy się jakby kruszonka,do której dolewam mleko i krótko wyrabiam całość.Na koniec dodaję rodzynki.Po uzyskaniu jednolitego ciasta,za pomocą wałka rozciągam je na grubość ok.2-2,5 cm(moje niestety zrobiłam cieńsze) i wykrawam kółka o średnicy 5 cm.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Ciastka(wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem) układam na wyłożonej papierem formie i piekę ok.15 min.do złotego koloru.Najlepsze są z masłem i dżemem.Smacznego!!!


18 komentarzy:

  1. porywam kilka do kawki:) pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podbieram kilka dla moich dzieciaczków ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Uwielbiam scones, w sam raz do śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :) Cudnie się prezentują i smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malutkie pyszności..... :))
    Zapraszam do siebie, może wspólna obserwacja...? Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich ciasteczek jeszcze nie jadłam, piękne ci wyszły. Do herbaty z mlekiem mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich ciasteczek jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, przydałyby mi się takie na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne do mojej podwieczorkowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo sympatyczne maleństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetyczne :) mogłabym je zjeść na śniadanie, kolacje i deser :) coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo prosty przepis i pyszne jedzonko, proszę mi jednak powiedziec co to jest mąka samorosnąca i gdzie mozna ja kupić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. :) co to jest mąka samorosnąca i gdzie można ja kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka samorosnąca to taka,która nie wymaga dodawania spulchniaczy czyli proszku do pieczenia/sody. Jednak można ją zrobić samemu dodając odpowiednią ilość ww.do zwykłej mąki.Proszę uprzejmie kliknąć na odnośnik do linka z przepisem,jak zrobić taką mąkę samemu.Odnośnik jest w przepisie pisany czerwonym kolorem"samorosnącej".Ja w przepisie korzystałam z oryginalnej mąki kupionej w UK.

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)