Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 18 września 2014

Chleb koperkowy na jogurcie z maszyny :)

Bardzo chciałabym umieć piec chleb.Niestety,poza jednym wypróbowanym przepisem,nic więcej mi się nie udaje.Z żalem spoglądam w stronę pięknie wypieczonych i pachnących chlebków i właśnie w takich momentach przychodzi myśl o zakupie maszyny do wypiekania.No i stało się,pierwszy chlebuś upieczony-mięciutki z chrupiącą,tuż po upieczeniu,skórką.Narazie nie mam swojej maszyny,a chleb,choć sama piekłam,zawdzięczam znajomym,którzy zaproponowali,że wypożyczą mi swoją maszynę do wypróbowania,za co bardzo dziękuję.Zapraszam więc na chleb z dodatkiem suszonego koperku,na bazie jogurtu.


źródło przepisu-"The complete bread machine book"

ilość składników na chleb 1,5 lb-kolejność dodawania produktów trzeba dostosować do własnej maszyny

120 ml wody
185 ml jogurtu greckiego
3 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
1 łyżka suszonego koperku
1- 1,5 łyżeczki soli - ja dodałam 1 łyżeczkę
42,5 dkg mąki na chleb białej
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

Po dodaniu produktów w sugerowanej w instrukcji kolejności maszynę ustawiam na opcję"biały chleb",skórka"średnio wypieczona".U mnie czas od startu wyniósł niecałe 3 godziny.Smacznego!!!



15 komentarzy:

  1. mniam! nigdy nie jadłam koperkowego chleba ale potrawię wyobrazić sobie ten cudowny smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koperek lekko przełamuje smak chleba,nie jest na pierwszym planie:)

      Usuń
  2. Ja też jeszcze takiego chleba nie jadłam. W weekend muszą w końcu upiec domowy chleb bo rodzinka mnie naciska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowa jak zwykle :) moja maszynka narazie lezy i sie kurzy ale po przeprowadzce pójdzie w ruch napewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już "dorobiłam się"własnej i jak narazie jestem zadowolona,chlebki nam smakują i nie uważam zakupy za zbędny:)

      Usuń
  4. chlebuś koperkowy do tego domowy, mnnnnnnnnniam:) też sie zastanawiam nad maszynką, bo mój piekarnik żre prąd jak diabli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładny ci wyszedł :-) super przepis. Z koperkiem jeszcze chleba nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj piekłam go po raz trzeci,moje dziecko ten lubi najbardziej:)

      Usuń
  6. Jaki fajny chlebek! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda rewelacyjnie, ładnie wyrośnięty i wypieczony.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś chlebek piękny! Ja ze swojej maszyny już nie korzystam ale jak patrzę na Twój bochenek od razu mam ochotę jej użyć :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym umieć piec chleby. Mi nawet w maszynie nie wychodzą :( Twój wygląda pięknie, więc chyba się skuszę i dam mojej maszynie do pieczenia chleba jeszcze jedną szansę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten piekłam już kilka razy więc jest sprawdzony i zawsze był udany.Teraz piekę nowy,po raz pierwszy,wkrótce dodam przepis.Odmierz dokładnie składniki,dostosuj kolejność ich dodawania do swojej maszyny i spróbuj zrobić.

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)