Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bezmięsna paella ze szparagami :)

Powiem Wam,że smaczna była.Mąż kochający dania z mięsem zjadł z dokładką i synuś,który do nowości podchodzi z dystansem też nie marudził.Wobec tego stwierdzam,że warto zaopatrzyć się w szparagi,póki są i przygotować to danie.Zachęcam:)


1 cebula
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
15 dkg ryżu do paelli
po 1 łyżeczce kurkumy i słodkiej papryki do smaku
trochę wędzonej papryki w proszku
900 ml bulionu warzywnego
10 - 12 dkg szparagów - oczyszczam ze skórki i kroję na nieduże słupki
1 malutka cukinia
po 10 dkg zielonego groszku i bobu - użyłam mrożonych
sporo świeżego koperku
sok z połówki cytryny
trochę oliwy


Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażę na małym ogniu,aż zmiękną.Dosypuję ryż i przyprawy i dokładnie mieszam całość.Dolewam bulion i duszę ok.10 min.na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.Następnie dorzucam groszek,bób,cukinię pokrojoną w kostkę i szparagi i duszę,aż warzywa będą miękkie,a ryż wchłonie bulion,mieszam,by się nie przypaliło.Na koniec dodaję posiekany koperek i sok z cytryny.Ewentualnie można dodać sól i pieprz,ale moim zdaniem nie było to konieczne.Smacznego!!!






27 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis,nie próbowałam czegoś podobnego;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytasz mi w myślach! Szukałam takiego przepisu. Mam specjalne naczynie, wszystkie potrzebne składniki... prócz najważniejszych :) Jednak wolę Twoją wersję, więc chętnie skorzystam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gwarantuje Ci, że my też w ogóle byśmy nie wybrzydzały a nawet zjadły kilka dokładek i wylizały talerze, także możesz spokojnie nas na takie obiadki zapraszać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paellę, a w takiej wersji musi być znakomita! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym :) Lubie takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na lato, obiad idealny, do tego lekki i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znakomitość. Bardzo apetyczna, no bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie bomba, gorzej by było z moimi mięsożercami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej jak ja bym takiej paelli zjadła, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Paella to jedno z moich ulubionych dań. Od razu mam w głowie moją ukochaną Walencję, słońce i to pyszne danie, które przyrządzałem chyba co tydzień, mieszkając w Hiszpanii. U mnie paella zawsze musi być z owocami morza ale Twoja warzywna wersja przedstawia się równie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie nie dla mnie bo nie jem mięsa - ale prezentuje się cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jadasz mięsa,to jest ono jak najbardziej dla Ciebie,bo to paella bezmięsna:)))

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie, też wzięłabym dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakbyś zobaczyła jaką paellę zaserwowali mi ostatnio w restauracji, to łapki by Ci pewnie opadły, tak jak mnie. Była paskudna i spalona w dodatku. Normalnie suchy wiór. A u Ciebie widać, ze wszystko soczyste i pełne smaku... jeszcze te szparagi mmmmm :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale to dobre, ze szparagami. Paellę bardzo lubię i nie musi być w niej mięsa jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu zrobić paellę:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)