piekę w keksówce o dł.30 cm
30 dkg mąki pszennej chlebowej - użyłam typ 750
20 dkg mąki orkiszowej razowej
4 łyżki siemienia
4 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
pół szklanki otrąb owsianych + do obsypania keksówki
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2,5 dkg świeżych drożdży
500 ml letniej wody
W małej miseczce mieszam drożdże z cukrem,aż się rozpuszczą.W dużej misce mieszam wszystkie suche skłądniki,dodaję drożdże i wodę i mieszam drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.Ciasto łatwo daje się mieszać,w razie zbyt gęstej konstystencji należy dolać nieco więcej wody.Miskę owijam folią spożywczą i odstawiam na 20 min.do wyrośnięcia w temp.pokojowej.Keksówkę natłuszczam i posypuję dokładnie otrębami i przekłądam do niej ciasto i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na max.10 min.Piekarnika nagrzewam do 230 stopni.Wstawiam formę bez folii i piekę 10 min.,następnie zmniejszam temp.do 210 i piekę ok.40 min,aż chleb ładnie się przyrumieni z wierzchu.Jak każdy chleb jest gotowy,gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.Polecam krojenie po wystudzeniu.Smacznego!!!
Mmmm...aż u mnie zapachniało świeżym chlebkiem
OdpowiedzUsuńAgnieszko wspaniały ci wyszedł, uwielbiam domowe chlebki :-)
OdpowiedzUsuńprzepis szybki i łatwy, a chlebuś wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńA my z kolei pierwszy raz robimy zakwas i jesteśmy ciekawe naszego efektu :D Już od dawna nam się marzy domowy chleb z masełkiem :D
OdpowiedzUsuńCudnie wyrósł: ) Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńJaki piękny ci wyszedł :) Cudo!
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek :) Mamy zakwas domowy paroletni, więc chleby na nim szybko wyrastają, ale takie drożdżowe też bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńNie musisz mnie nawet przekonywać, zabieram ten pyszny bochen ze sobą. Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuń