2 - 3 pojedyncze piersi kurczaka
35 dkg dyni - użyłam piżmowej,waga po obraniu i usunięciu pestek
2 spore garście świeżego szpinaku
15 dkg jogurtu naturalnego
2,5 dkg mielonych migdałów
375 ml bulionu drobiowego
1 spora cebula
3 łyżki przyprawy korma curry - użyłam bardzo łagodnej
olej do smażenia
ryż
Na rozgrzanym oleju smażę kurczaka pokrojonego w kostkę na złoty kolor.
Zdejmuję z patelni i odkładam na bok.
Na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę dynię przez ok.8 min.a następnie dodaję pokrojoną w półplasterki cebulę i smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję kormę curry oraz migdały,mieszam i smażę 1 min.aż przyprawa wydzieli aromat.
Dolewam bulion i całość blenduję, dodaję podsmażonego kurczaka, zmniejszam ogień, przykrywam i całość duszę ok.20 min.
Dodaję opłukany szpinak i duszę 2 - 3 min. a następnie całość mieszam z jogurtem.
Podaję natychmiast z ugotowanym osobno ryżem na sypko. Smacznego!!!
Świetna i niezwykle smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, są przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wart wyprópobowania
OdpowiedzUsuńBiorę całą michę :D
OdpowiedzUsuńSzczególnie kupiłaś nas tym dodatkiem mielonych migdałów :D
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym do Ciebie na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńAguś bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :)
OdpowiedzUsuńZa dynią nie przepadam, ale kurczaczka z ryżem bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne urozmaicenie kormy :)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiadki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuńKurczak zawsze jest dobry!
OdpowiedzUsuń