Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 czerwca 2017

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami :)

To ciasto kojarzy mi się z domem babci - proste, letnie, domowe...Zapraszam, póki są truskawki :)


                 źródło klik
50 dkg mąki pszennej
25 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 całę jajko
cukier puder do posypania wierzchu
 
      na krem:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru - można niecałe pół szkl.
40 dkg truskawek
skórka otarta z połowy cytryny - ja pominęłam, ale następnym razem dodam koniecznie, by podkręcić smak


Truskawki płuczę, kroję na pół i odstawiam.
Wszystkie składniki ciasta zagniatam najpierw siekając nożem, a następnie krótki rekoma.
Gotowe ciasto dzielę na większą i mniejszą część.
Wiekszą porcję wykładam do formy 23/33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całość wkładam do lodówki.
Mniejszą porcję owijam folią i również wkładam do lodówki - oba ciasta na 40 min.


250 ml mleka odlewam i w nim mieszam budynie i mąkę ziemniaczaną. 
Resztę mleka zagotowuję razem z cukrem i do gotującego wlewam mleko z budyniami. 
Całość zagotowuję cały czas mieszając i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Po upływie 40 min.wyjmuję ciasta z lodówki.
Do ciepłego(nie gorącego) budyniu wrzucam truskawki, oraz skórkę z cytryny(jeśli dodajemy) mieszam i wylewam na ciasto w formie.
Pozostałą część ciasta ścieram na grubej tarce na kruszonkę, a następnie formę wkładam do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem. 
Kroję po całkowitym ostudzeniu, żeby masa budyniowa stężała.
Smacznego !!!

9 komentarzy:

  1. Takie ciasta są rewelacyjne :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z truskawkami jest bosko a co dopiero jeszcze z budyniem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta są właśnie najlepsze. Proste, nieprzekombinowane i jednocześnie przepyszne :) Kojarzą mi się z wakacjami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, takie ciasta bardzo lubię i robię dość często. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, a budyń do truskawek bez wątpienia pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega to ciasto! Zakochałam sie chyba od pierwszego wejrzenia hah! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! :) U mnie pojawiło się ostatnio bardzo podobne w wersji z czereśniami - pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić to ciasto bo poprostu nie wytrzymam 😀 Mniam .

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)