Jeśli lubicie połączenie ryby z ostrym chili i nie macie nic przeciwko mleczku kokosowemu,to skuście się na to danie.Nam bardzo smakowało,a dla mnie dodatkowym atutem jest fakt,że nie wymaga długiego przygotowania.W zasadzie robi się samo:)
35-40 dkg dorsza lub innej ryby
22 dkg ryżu - ja użyłam jaśminowego
40 dkg krojonych pomidorów z puszki
200 ml mleczka kokosowego
12 dkg groszku - ponieważ użyłam mrożonego,ugotowałam osobno przed dodaniem do potrawy
1 chili - usuwam pestki i kroję w kostkę
1 łyżeczka płatków chili suszonych
2 ząbki czosnku - siekam
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 cebula - kroję w dość drobną kostkę
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Blenduję chili,płatki chili,czosnek,oliwę i sok z cytryny do połączenia,ale nie do powstania jednolitej konsystencji.Powstałą marynatą nacieram kawałki ryby i odstawiam na 20 min.Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i smażę rybę oczyszczoną z marynaty na złoty kolor.Zdejmuję z patelni,odkładam na bok.Na patelnię dodaję marynatę,cebulkę i lekko podsmażam do zeszklenia.Dosypuję surowy ryż i mieszam,żeby pokrył się marynatą,dodaję pomidory z puszki i mleczko kokosowe.Przykrywam i duszę,żeby ryż był miękki.Trzeba uważać,żeby się nie przypaliło.Jeśli płynu byłoby za mało,a ryż wciąż byłby twardy,można dolać odrobinę wody.Pod koniec dodaję ugotowany groszek i rybę.Serwuję,gdy dodane składniki są ciepłe i przeszły smakiem.Można lekko dosolić i dodać pieprz do smaku.Smacznego!!!
Uwielbiam dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda smakowicie, w sumie z chęcią bym zjadła, bo to moje smaki :)
Swietny przepis i do tego mało mycia:)
OdpowiedzUsuńHaha,dokładnie:)
UsuńMuszę to wypróbować!! :) chodzi ostatnio za mną rybka, większość składników mam więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na opinię:)smacznego
Usuńbędzie na pewno :) obiecuję
Usuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńSuper danie z mleczkiem kokosowym to ja chętnie spałaszuje. I dorsz w roli głównej pycha :-)
OdpowiedzUsuńAle świetne danie! Tak rzadko jemy rybne dania, muszę to zmienić. W najbliższym czasie zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńAleż musiało być u Ciebie pysznie i aromatycznie. :)
OdpowiedzUsuńostra rybka:)
OdpowiedzUsuńmniam :) koniecznie do zrobienia :) tylko wersję dla dzieci muszę też przewidzieć !!
OdpowiedzUsuńTak,chili lepiej zastąpić papryką,jeśli dzieci ją lubią:)
UsuńBardzo lubię rybę z chilli ale z kokosem nie próbowałam, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę na ostro :D
OdpowiedzUsuńhttp://veneaa.blogspot.com/
Ja też lubię rybę z chili :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, jeszcze takiego nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuń