Łączna liczba wyświetleń

sobota, 11 stycznia 2014

Zupa z kuleczkami mięsnymi z fasolką :)

Gęsta i smaczna,obaj moi "krytycy kulinarni"stwiedzili,że powinnam ją gotować częściej.A więc to pierwszy,ale nie ostatni raz,kiedy ta zupa pojawiła się u mnie na obiad.



40 dkg fasoli cannellini z puszki
ok.1,5 l bulionu
oliwa z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili oczyszczona z nasionek lub kawałek czerwonej papryki
2 łodyżki selera naciowego
1 marchewka
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
świeża lub suszona bazylia
sól i pieprz do smaku
parmezan do posypania po wierzchu - pominęłam

    na mięsne kuleczki potrzebne będzie:
50 dkg mielonego mięsa - ja użyłam z indyka
1 kromka chleba,potrzebny będzie sam środek,bez skórki
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 jajko
2 ząbki czosnku
4 łyżki mleka

W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek,jak zmiękną dodaję pokrojonego w krążki selera i marchewkę w plastrach.Po 5 min.dolewam bulion i gotuję całość.W międzyczasie moczę chleb w mleku,odciskam i dodaję do miski z mięsem,dorzucam posiekaną natkę,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.Mieszam do połączenia składników,formuję malutkie kuleczki i wrzucam do gotującego się bulionu z warzywami.Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę lub chili i bazylię oraz odsączoną fasolkę z puszek,doprawiam solą i pieprzem.Gdy mięso jest ugotowane dodaję koncentrat pomidorowy i chwilę gotuję.Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Fasolkę lubię pod każdą postacią :) Domyślam się, że ta zupa jest wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie zupy :) za fasolą przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie w mojej kuchni jest za mało fasoli. Będę musiała to zmienić. Chętnie bym zjadła taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna i syta zupka :) Z fasolką zupy bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna na rozgrzanie zimowe :-) uwielbiam taką zupkę pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie rozgrzewające i syte zimowe zupki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki! Szczególnie, gdy zima niestety w końcu nadchodzi :(((

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze.Jesli odpowiadają Wam takie gęste zupy to ją szczerze polecam,bo jest naprawdę smaczna.Można ewentualnie dogotować trochę makaronu i zrezygnować z drugiego dania,wtedy taka zupa wystarczy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda znakomicie - zarówno smakowo, jak i na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealna na zimę, pożywna i rozgrzewająca

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa prezentuje się smakowicie, na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)