Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 marca 2014

Cobbler z kurczaka :)

Cobbler,to coś w rodzaju zapiekanki,której warstwę wierzchnią stanowi ciasto w różnych formach. Podobne danie pojawiło się na blogu jakiś czas temu,z tą różnicą,że głównym składnikiem była ryba.Dziś zapraszam na wersję z kurczakiem  na tle pierwszych w tym roku żonkili :)


2-3 pojedyncze piersi z kurczaka - kroję w średniej wielkości kostkę
1-2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 por - po oczyszczeniu kroję w półplasterki
2 małe cebulki ze szczypiorem
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
2 marchewki - kroję w półplastry
1 papryka pomarańczowa lub żółtka - kroję w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
200 ml białego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
     na ciasteczka:
17,5 dkg mąki samorosnącej
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki masła
4-5 łyżek mleka
sól

Na maśle podsmażam kurczaka na złoto i zdejmuję z patelni.Na pozostały tłuszcz wrzucam pora,cebulki ze szczypiorem,czosnek i lekko podsmażam na małym ogniu.Dodaję marchewki i paprykę,a po chwili doprawiam koncentratem i kurkumą.Wlewam wino i bulion,dodaję podsmażonego kurczaka,listek laurowy oraz mąkę i duszę ok.30 min.na małym ogniu,żeby się nie przypaliło.Całość przekładam do naczynia żaroodpornego.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto,gdy się połączą wycinam na desce kółeczka wysokie na ok.1 cm i szerokie na 5 cm.Układam na kurczaku z warzywami i zapiekam ok.30 min.aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.Smacznego!!!


17 komentarzy:

  1. To ja wpadam na obiad, bo nic dziś nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam,mam dziś schabowego z buraczkami i ziemniakami,cobbler był wczoraj :)))

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł! w pierwszej chwili pomyślałam że to ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne żonkile, a kurczak wygląda wspaniale :) Muszę podpatrzeć i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ależ to apetyczne :)
    PS. Piękna wiosenna dekoracja zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, nigdy nie robi.łam takiej zapiekanki, ale pomysł bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany jak tu pysznie!!! Aż robię się głodna :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Inspirujące danie :) i kwiaty wspaniałe! Wiosna!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. No świetny pomysł! Och, jakie apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Też myślałam że to ciastka, pierwszy raz widzę takie cudo. No ale człowiek uczy się całe życie, i ja od siebie coś nowego skubnę :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam, wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawie się prezentuje taka zapiekanka, z chęcią byśmy spróbowały.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znak,że muszę zrobić ponownie i zaprosić większą ilość osób:)ale byłoby fajnie:)

      Usuń
  12. Wpraszam się na degustację, nigdy czegoś podobnego nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmm nigdy czegoś takiego nie jadałam, ale chętnie bym skosztowała bo wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ apetycznie to wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)