Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 29 stycznia 2015

Ciasto Bounty :)

Wiórki kokosowe oraz mleczko kokosowe smakują mi coraz bardziej,po tym,jak zaczęłam wyszukiwać informacji na temat wspaniałych właściwości kokosa więc gdy zobaczyłam przepis na ciasto Bounty na blogu raspberries and cream (klik-przepis na krem) od razu przystąpiłam do działania.Spód w oryginalnym przepisie zawiera masło,którego niestety nie posiadałam w odpowiedniej ilości znalazłam więc przepis na spód na oleju na blogu Gotuj z Cukiereczkiem(klik-przepis na spód).Polecam,jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta,przystąpcie do pracy od razu :)Nie zmieniając proporcji upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm i przekroiłam na pół otrzymując w ten sposób 2 kokosowe pyszne ciasta:)



porcja na 1 blat o średnicy 23 cm przekrojony na pół

   ciasto:

4 jajka
1 szkl.mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szkl.cukru

Z białek ubijam pianę na sztywno,dodaję stopniowo cukier,a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam olej.Następnie mieszając szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Tortownicę o śr.23 cm.wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią masę.Piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-35 min.do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmuję z tortownicy i studzę na kratce,zupełnie zimne ciasto kroję na pół.

   krem:

500 ml mleka
20 dkg cukru
20 dkg wiórków kokosowych
20 dkg masła
6 łyżek kaszy manny

W rondlu gotuję mleko,dodaję cukier,masło i kaszkę,a gdy masło się rozpuści dodaję wiórki.Mieszam całość i gorącą masę wylewam na 2 blaty.Gdy masa ostygnie,nakładam polewę:

   polewa:

20 dkg czekolady - użyłam mlecznej,ale gorzka też się sprawdzi
150 ml śmietany

Do rondla wlewam śmietanę i czekoladę połamaną na kawałki,mieszam do rozpuszczenia czekolady i całość wylewam na 2 blaty z kremem.Odstawiam do stężenia.Smacznego!!!





22 komentarze:

  1. Właśnie popijam kawkę, więc poproszę kawałek tego pysznego ciasta. Rewelacyjnie wygląda no i kokos, mój ulubiony :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękjuję! Wykorzystam za dwa tyg dla kokosoholiczki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bounty to nasz ulubiony baton na którego od czasu do czasu sobie pozwalamy :) Takie ciasto to spełnienie naszych marzeń :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo przemawia do mnie to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę je teraz, natychmiast, dużo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale obłęnie wygląda, przepyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto marzenie! Uwielbiam kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, och, och...zjadłabym z repetą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym kawałek tego pysznego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie piekłam, ale potwierdzam
    , że jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie apetycznie, zjadłabym na pewno takie ciacho<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe! Naprawdę mnie kupiło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też uwielbiam kokos :) ciacho pycha!! Muszę zrobić konieczne...
    Ps. co do zdrowotnych właściwości kokosa ale też...np.kaszy to niebawem będzie można u mnie książeczki na ten temat wygrać ;)
    już dziś zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda, bardzo lubię wszystko co kokosowe. I krem z kaszki pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniutkie ciacho :)) Do kawki porywam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Akurat w sobotę dużą paczkę wiórków kokosowych i zastanawiałam się co zrobić może skorzystam :) Z kaszą manną to pewnie syte ciacho co?

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)