Łączna liczba wyświetleń

sobota, 10 stycznia 2015

Owsianka zapiekana z bananem i wiórkami kokosowymi :)

Przepis podpatrzyłam od Ani Starmach oglądając jej program.Od razu owsianka przypadła mi do gustu i wiedziałam,że muszę ją zrobić.Wbrew pozorom robi się ją szybko,smakuje wyśmienicie,choć ujęłabym jej nieco słodyczy,ale to tylko moja opinia.



         porcja na 3 ramekiny:

1 szklanka płatków owsianych - użyłam niepełną szkl.zwykłych,choć w oryginale są błyskawiczne
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek - dałam 1
2 łyżki suszonej żurawiny - dałam 1
1 łyżka otrębów pszennych
100 ml mleka
100 ml mleczka kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka miodu - pominę następnym razem
1 banan
1 jajko
odrobina masła do położenia na wierzch
wiórki kokosowe do posypania

Zwykłe mleko podgrzewam i zalewam nim płatki,mieszam i odstawiam,aż napęcznieją.W drugiej misce mieszam resztę składników(poza masłem,bananem i wiórkami),dodaję do masy namoczone płatki,mieszam.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Masę przekładam do żaroodpornych foremek,na wierzch każdej kładę po kilka kawałków banana,posypuję wiórkami i kładę odrobinę masła.Zapiekam ok.10-15 min.aż wierzch lekko się zrumieni.W międzyczasie przygotowuję orzechy:

4 łyżki różnych orzechów - u mnie laskowe i migdały - siekam niezbyt drobno
4 łyżki cukru
1 niepełna łyżka masła
2 łyżki wody

Cukier rozpuszczam z wodą na niewielkiem ogniu,gdy zaczyna się karmelizować dodaję orzechy i masło i mieszając prażę przez chwilę.Gotowe wylewam na papier do pieczenia.Gdy ostygną wykładam na wierzch upieczonej owsianki.Owsianka jest najsmaczniejsza ciepła,tuż po zapieczeniu.Smacznego!!!




Styczniowe Owsianki

28 komentarzy:

  1. Kokos i banany to świetne połączenie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi słów zabrakło ;) Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka owsianka z samego rana daje moc!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!! Uwielbiam owsiankę a Twoja wersja brzmi przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadam owsianki , nie lubię, ale wiem dla kogo ją przygotuję:)
    wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  6. Owsianki tez lubię, przypadłoby mi do gustu takie śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam wszystkim,kochani,za tyle miłych komentarzy:)nie spodziewałam się,że popularna owsianka,choć w nieco innej wersji,tak przypadnie do gustu.Szczerze ją polecam:)Smacznego!

      Usuń
  8. Jednak jak coś jest ładnie podane to robi wielką różnicę :)
    Taka owsianka musiała powalać wszystkich na kolana! :)
    Dzięki za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och,dziękuję,bardzo to miłe,co piszesz:)Twoja akcja zmobilizowała mnie do zrobienia tej owsianki,za którą nie mogłam się zabrać,a na którą miałam wielką ochotę.Owsianka jest pyszna,polecam,tylko moim zdaniem trzeba słodycz dopasować do własnego smaku,żeby nie było za słodko:)

      Usuń
  9. Owsianka na słodko jest cudowna a już szczególnie z kokosem :D Ostatnio widziałyśmy przepis na zapiekaną owsiankę, ale w sosie pomidorowym i generalnie na wytrawnie. Jesteśmy ciekawe jak taka propozycja smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skradłaś moje serce, bo uwielbiam takie owsianki ☺Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotuj,bo jest naprawdę smaczna,jeśli oczywiście lubi się owsianki:)ale Ty lubisz więc posmakuje:)

      Usuń
  11. Owsianki zapiekanej to jeszcze nie jadłam :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,wypróbuj,jest naprawdę pyszna.Drugi raz robiłam bez miodu i dla mnie jest wystarczająco słodka:)

      Usuń
  12. Uwielbiam owsiankę, ale takiej nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Cieszę się:)ja właśnie ją robiłam po raz drugi,tym razem na kolację:)

      Usuń
  14. Ciekawy pomysł! W takim wydaniu na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie zapiekałam owsianki....ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna sprawa, tez chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Och, rzeczywiście rozkosznie się zapowiada! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taką owsianeczkę to ja bardzo chętnie, same dobre rzeczy dodałaś do niej. Samo zdrowie na śniadanie i nie tylko :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjny pomysł!! Muszę odgapić ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)