Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 czerwca 2015

Ciasto cukiniowo-kokosowe :)

Ciągły bieg i brak czasu uniemożliwia mi pieczenie ciast,ale na to miałam tak wielką ochotę,że sobotnie popołudnie przeznaczyłam na wypieki.Warto było,bo ciasto okazało się smaczne,przełamane kwaskową nutką limonki i cytryny idealnie pasowało do popołudniowej herbaty.Jednak dość mocno się kruszy-co może być tego przyczyną?za mało tłuszczu,za dużo kokosu,za mocno odciśnięta cukinia?Chętnie posłucham Waszych rad,jak na przyszłość temu zapobiec.


          porcja na tortownicę 23 cm
22,5 dkg mąki samorosnącej - klik
pół łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg cukini - waga po obraniu i odcięciu końcówek
12,5 dkg masła
12,5 dkg cukru kryształu
2 jajka
10 dkg wiórków kokosowych + opcjonalnie trochę do posypania wierzchu
odrobina soku z cytryny do ciasta
sok z jednej limonki + sok z połówki cytryny do lukru
20 dkg pudru do lukru

Cukinię ścieram na grubej tarce,odstawiam,żeby puściła sok i odciskam.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Masło ucieram z cukrem kryształem na jednolitą masę,dodaję jajka,cukinię,wiórki,sok z cytryny(na oko około 2 łyżki),mąkę z proszkiem i sodą i ucieram,żeby składniki dobrze się połączyły.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia,wykładam masę i piekę ok.45 min.do suchego patyczka.Wyjmuję z formy i studzę.Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i polewam wierzch ciasta,posypuję wiórkami.Smacznego!!! Wiosenne słodkości!

28 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis ;) Bardzo ładnie wyglada to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne ciacho, z cukinią jeszcze nie jadłam,a wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kokosem to ja wszystko lubię, moja mama kiedyś piekła ciasto cukiniowe, ale czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak to już jest, że trzeba nie raz próbować po kilka razy aby ciasto wyszło idealne :P Może jakbyś dodała więcej masła i mniej odcisnęła cukinię to wyszła by "paćka" więc tutaj trzeba mieć niezłą precyzję :P Ale i tak wygląda genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się,czy olej zamiast masła nie będzie lepszym rozwiązaniem?

      Usuń
    2. Chyba to nie zrobi różnicy raczej spróbowałybyśmy dodać jedno jajko więcej :)
      A dlaczego do mąki samorosnącej dodajesz jeszcze sodę i proszek? Myślałyśmy, że taka mąka nie potrzebuje już tego typu dodatków a już na pewno nie oba na raz :P

      Usuń
    3. Czasem mąka samorosnąca nie wystarcza,ale myślę,żę to ilość spulchniaczy spowodowała sypkość.

      Usuń
    4. Fakt, może być tutaj przyczyna tej sypkości :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda smakowicie. Ja myślę że to wszystko spowodował kokos. Raczej dodaję go do wykańczania ciasta, a dla smaku do ciasta mleczko kokosowe. To moje zdanie.
    Ale co tam, najważniejsze, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...nie pomyślałabym o zamianie na mleczko kokosowe,bo jeszcze nigdy go do ciast nie dodawałam-ciekawe spostrzeżenie,dziękuję:)

      Usuń
  7. Ciasto z nutą kokosa-smak nie do opisania.Przepis na ciasto jest super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś ciasto wygląda fantastycznie :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam ciasta cukiniowe, przede wszystkim czekoladowe<3 Ale Twoje też bardzo kusi! )

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jestem specjalistka w sprawie ciast i powodu kruszenia na pewno nie wykryje, a ciasto i tak bardzo piękne i pyszne zjadłabym z ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również często piekę na weekend, uwielbiam wszystko, co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też się zastanawiam, dlaczego wyszło suche i kruszące (sypkie). Zazwyczaj to problem wypieków bezglutenowych, małej ilości wilgoci/tłuszczu, a więc może właśnie odciśnięcie cukinii? Kto wie, jak będę miała chwilkę to poeksperymentuję i może dojdę to jakiegoś konsensusu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciacho wygląda przepysznie, jeszcze nie piekłam z cukinią, ale muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kruszące się, czy nie - na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam kiedys cukiniowe, pyszne, ale z kokosem to juz musi być odlot :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie prezentuje się to ciasto:) Nigdy nie jadłam z cukinii, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam kokos, już czuję, że to ciacho na pewno zdobyłoby moją uznanie ^^
    I ta polewa *.*

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię ciasta z cukinią, wilgotne i pyszne. Z tą polewą wygląda mega smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadłam kiedyś cukiniowe i było bardzo smaczne, więc Twoje z kokosem musi być obłędne :))

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)