Delikatne w smaku indyjskie danie w stylu curry. Nieco inną wersję prezentowałam już na blogu,można ją znaleść tu. Zapraszam :)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
3 - 4 łyżki przyprawy korma curry - bywa w Tesco
4 pojedyncze piersi kurczaka
5 dkg mielonych migdałów
5 dkg rodzynek
500 ml bulionu drobiowego
12 - 15 dkg jogurtu naturalnego
oliwa do podsmażenia
cebulki dymki
płatki migdałowe do posypania
ryż i zielony groszek - użyłam mrożonego do podania
Następnie dodaję pastę korma curry i smażę przez minutę,aż przyprawa zacznie wydzielać aromat,dorzucam pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka,bulion,migdały i rodzynki. Jak się zagotuje zmniejszam ogień i duszę danię aż kurczak będzie miękki. Dolewam jogurt,mieszam całość,nie trzeba gotować.
W międzyczasie w osobnym garnku gotuję ryż w osolonej wodzie. Osobno gotuję groszek - ilość ryżu i groszku wg.uznania. Ugotowany ryż odcedzam i mieszam z groszkiem.
Kurczaka wykładam na talerze,posypuję posiekanym szczypiorem i płatkami migdałowymi,podaję z ryżem z groszkiem.Smacznego!!!
Danie wygląda super i dodatkowo na takim talerzu świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) talerz był ostatnią sztuką w sklepie,zobaczyłam go i...nie kupiłam,przeżywałam ten wybór przez cały dzień,na szczęście nikt mnie nie ubiegł i następnego dnia talerz był mój:)
UsuńDodatek rodzynek na pewno sprawił, że danie miało jeszcze lepszy smak:)
OdpowiedzUsuńps. Bardzo ładny talerz;)
Bardzo lubię takie smaki :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie,aż czuję ten aromat :))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i lekko tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńMniamuśnie to wygląda, Twoje zdjęcia z kadru na kadr są coraz bardziej zachęcające
OdpowiedzUsuńPyszne danie, w moim klimacie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam indyjską kuchnię!:)
OdpowiedzUsuń