Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 stycznia 2016

Delikatny kurczak korma :)

Delikatne w smaku indyjskie danie w stylu curry. Nieco inną wersję prezentowałam już na blogu,można ją znaleść tu. Zapraszam :)


1 cebula
1 ząbek czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
3 - 4 łyżki przyprawy korma curry  - bywa w Tesco
4 pojedyncze piersi kurczaka
5 dkg mielonych migdałów
5 dkg rodzynek
500 ml bulionu drobiowego
12 - 15 dkg jogurtu naturalnego
oliwa do podsmażenia
cebulki dymki
płatki migdałowe do posypania
ryż i zielony groszek - użyłam mrożonego do podania


Na rozganej oliwie podsmażam,aż zmiękną pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany czosnek i starty na tarce imbir.
Następnie dodaję pastę korma curry i smażę przez minutę,aż przyprawa zacznie wydzielać aromat,dorzucam pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka,bulion,migdały i rodzynki. Jak się zagotuje zmniejszam ogień i duszę danię aż kurczak będzie miękki. Dolewam jogurt,mieszam całość,nie trzeba gotować.
W międzyczasie w osobnym garnku gotuję ryż w osolonej wodzie. Osobno gotuję groszek - ilość ryżu i groszku wg.uznania. Ugotowany ryż odcedzam i mieszam z groszkiem.
Kurczaka wykładam na talerze,posypuję posiekanym szczypiorem i płatkami migdałowymi,podaję z ryżem z groszkiem.Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Danie wygląda super i dodatkowo na takim talerzu świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) talerz był ostatnią sztuką w sklepie,zobaczyłam go i...nie kupiłam,przeżywałam ten wybór przez cały dzień,na szczęście nikt mnie nie ubiegł i następnego dnia talerz był mój:)

      Usuń
  2. Dodatek rodzynek na pewno sprawił, że danie miało jeszcze lepszy smak:)
    ps. Bardzo ładny talerz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie smaki :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie,aż czuję ten aromat :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i lekko tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniamuśnie to wygląda, Twoje zdjęcia z kadru na kadr są coraz bardziej zachęcające

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam indyjską kuchnię!:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)