ok.15 dkg selera - kroję w plastry i lekko podgotowuję w osolonej wodzie
50 - 70 dkg ziemniaków postępuję j.w.
tymianek,rozmaryn,sól,pieprz
ok.20 dkg śmietany
na pulpety:
50 - 60 dkg mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa bułka do namoczenia w mleku
sporo świeżej natki pietruszki - drobno siekam
1 jajko
sól i pieprz
na sos:
30 dkg śmietany
ok.20 dkg sera chedar
sól i pieprz
Namoczoną w mleku bułkę odciskam i dodaję do miski z mięsem,dodaję natkę,sól i pieprz,jajko i całość dokładnie mieszam.
Formuję niewielkie pulpety i układam je na warstwie warzyw.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Mięso piekę ok.35 min.
W międzyczasie w rondelki rozgrzewam śmietanę i rozpuszczam w niej starty na grubej tarce ser,doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba.
Po 35 minutach pieczenia mięsa zalewam je sosem serowym i piekę kolejne 20 min.
Danie podaję z surówką z marchewki,jabłka i rodzynek z jogurtem nat. Smacznego!!!
Pycha! Takie obiady to ja lubię ;) do syta ;)
OdpowiedzUsuńTak pysznie zapieczone :D Bardzo mile widziane na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :-) i śliczny talerzyk :-)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo na tak;)))
OdpowiedzUsuńU mnie indyk króluje, zdecydowanie, ale cholera, że ja takich pulpetów nie robiłam... Muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPychotaa! <3
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być, uwielbiam z indyka:)
OdpowiedzUsuńRozpusta! Przepyszna!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń