Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 26 stycznia 2016

Pulpety z indyka na ziemniakach i selerze :)

Zaskakująco pyszne - wystawiam taką opinię na podstawie tempa zjadania dania przez mojego małolata:) Jeśli jemu smakuje, je bez marudzenia i dodatkowo poprosi o dokładkę,albo po paru dniach zapyta,czy przypadkiem coś nie zostało,to znak,że danie warto przygotować.Tak też było i tym razem.Zapraszam:)


ok.15 dkg selera - kroję w plastry i lekko podgotowuję w osolonej wodzie
50 - 70 dkg ziemniaków postępuję j.w.
tymianek,rozmaryn,sól,pieprz
ok.20 dkg śmietany

    na pulpety:

50 - 60 dkg mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa bułka do namoczenia w mleku
sporo świeżej natki pietruszki - drobno siekam
1 jajko
sól i pieprz

  na sos:

30 dkg śmietany
ok.20 dkg sera chedar
sól i pieprz



Na dno naczynia żaroodpornego wykładam warstwami ziemniaki i seler,oprószam tymiankiem i rozmarynem,doprawiam pieprzem i zalewam śmietaną.
Namoczoną w mleku bułkę odciskam i dodaję do miski z mięsem,dodaję natkę,sól i pieprz,jajko i całość dokładnie mieszam.
Formuję niewielkie pulpety i układam je na warstwie warzyw.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Mięso piekę ok.35 min.
W międzyczasie w rondelki rozgrzewam śmietanę i rozpuszczam w niej starty na grubej tarce ser,doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba.
Po 35 minutach pieczenia mięsa zalewam je sosem serowym i piekę kolejne 20 min.
Danie podaję z surówką z marchewki,jabłka i rodzynek z jogurtem nat. Smacznego!!!

11 komentarzy:

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)