1 - 1,5 kg twarogu półtłustego - mielę w maszynce
ilości podanych poniżej składników nie zmieniam w zależności od ilości użytego twarogu
10 jajek
1 budyń - najlepiej waniliowy
1,5 szkl.cukru
1/2 kostki masła - roztapiam i studzę
15 dkg rodzynek - zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 min.odsączam
szczypta soli do piany
cukier waniliowy - opcjonalnie
Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo dodaję zmielony twaróg,ucieram.
Stopniowo dolewam masło cały czas ucierając. Następnie dodaję budyń,ucieram.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Ubijam pianę z 10 białek,na koniec dodaję szczyptę soli.
Do sera dorzucam rodzynki i skórkę i mieszam szpatułką,stopniowo dodaję pianę mieszając szpatułką.
Masę przelewam do formy i piekę 1 godzinę. Sernik dość mocno wyrasta w piekarniku,jednak po upieczeniu opada. Po wyłączeniu piekarnika nieco go uchylam,gdy ciasto lekko ostygnie wyjmuję z piekarnika pozostawiając w formie do zupełnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Wierzch polewam polewą lub posypuję pudrem. Na zdjęciu wierzch jest zrobiony z białęj i gorzkiej rozpuszczonej czekolady. Smacznego!!!
Wygląda pysznie, kojarzy mi się z sernikiem mojej mamy mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) tak,to prawda,to jest taki mamusino-babciny sernik przypominający czasy dzieciństwa:)
Usuńja sernik zawsze i o każdej porze uwielbiam i mogę choć skubnąć:D
OdpowiedzUsuńMmmm..pyszny sercniczek,. Pije herbatkę, poproszę o kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale :-) bardzo lubię serniczki :-)
OdpowiedzUsuńSernik obłędnie wygląda i pewnie smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam serniki... Twój wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa na sernik skuszę się zawsze<3
OdpowiedzUsuńDo sernika nie musisz nas przekonywać nawet jeżeli jesteśmy najedzone słodkościami :)
OdpowiedzUsuńCudny:)
OdpowiedzUsuń