Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Zupa-krem z kalafiora i pora z serem pleśniowym :)

Kremowo-serowa zupa z kalafiora. Smaki dobrze się komponują dając w efekcie zupę-krem,którą zjada się z apetytem.Zapraszam :)


1 średni kalafior
1 średni por - kroję w krążki
1 - 2 ząbki czosnku - siekam
ok.15 dkg sera pleśniowego - u mnie danish blue
750 - 1000 ml bulionu warzywnego - ilość zależy od gęstości,jaką lubicie
suszony lubczyk
listek laurowy
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
trochę śmietany do zabielenia i podkreślenia smaku
ulubione ziarna do pospypania - opcjonalnie
masło do podsmażenia

Na rozgrzanym maśle podsmażam czosnek,pora i pokrojonego na małe kawałki kalafiora. Następnie do garnka wlewam bulion,dodaję lubczyk,pieprz,ewentualnie sól,gdy potrzeba i gotuję do miękkości warzyw,blenduję.
Dodaję ser,odrobinę śmietany,gałkę muszkatołową i lekko podgrzewam,aż ser się roztopi.
Na talerzu posypuję słonecznikiem i odrobiną suszoenj natki pietruszki.Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Mniam pycha. Jak ja lubię takie zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie chłodne dni idealna zupka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na zupkę :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra na zimę, lubię zupy z dodatkiem gałki muszkatołowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy kiedyś podobną :) Przepysznie smakuje z grzankami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wspaniale, a ja bardzo lubię kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonała zupa. Bardzo lubię dodatek sera do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zupki, zwłaszcza w chłodne dni:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)