Kremowo-serowa zupa z kalafiora. Smaki dobrze się komponują dając w efekcie zupę-krem,którą zjada się z apetytem.Zapraszam :)
1 średni kalafior
1 średni por - kroję w krążki
1 - 2 ząbki czosnku - siekam
ok.15 dkg sera pleśniowego - u mnie danish blue
750 - 1000 ml bulionu warzywnego - ilość zależy od gęstości,jaką lubicie
suszony lubczyk
listek laurowy
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
trochę śmietany do zabielenia i podkreślenia smaku
ulubione ziarna do pospypania - opcjonalnie
masło do podsmażenia
Na rozgrzanym maśle podsmażam czosnek,pora i pokrojonego na małe kawałki kalafiora. Następnie do garnka wlewam bulion,dodaję lubczyk,pieprz,ewentualnie sól,gdy potrzeba i gotuję do miękkości warzyw,blenduję.
Dodaję ser,odrobinę śmietany,gałkę muszkatołową i lekko podgrzewam,aż ser się roztopi.
Na talerzu posypuję słonecznikiem i odrobiną suszoenj natki pietruszki.Smacznego!!!
Mniam pycha. Jak ja lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńNa takie chłodne dni idealna zupka
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na zupkę :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDobra na zimę, lubię zupy z dodatkiem gałki muszkatołowej.
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś podobną :) Przepysznie smakuje z grzankami :D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie doskonała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, a ja bardzo lubię kalafior :)
OdpowiedzUsuńDoskonała zupa. Bardzo lubię dodatek sera do zupy :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupki, zwłaszcza w chłodne dni:)
OdpowiedzUsuń