Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 5 stycznia 2014

3-bit :)

Zapewne jest znane większości z Was,ja od dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta,jednak,jak to zwykle bywa coś innego "brało górę"i 3-bit znów schodziło na dalszy plan.Przeglądając blogi pod koniec ubiegłego roku zajrzałam na dobrze mi znany blog Martynci,która właśnie podawała propozycje sylwestrowych dań i słodkości,a jedną z nich było właśnie ciasto 3-bit.Nie namyślając się długo sporządziłam listę produktów.Moja forma jest odrobinę mniejsza,dlatego niektórych składników żużyłam mniej,zostało mi również trochę masy budyniowej,którą wykorzystałam do przełożenia piernika,przepis podam wkrótce.Ciasto smakowało nam tak bardzo,że zrobiłam je po raz drugi,a przecież od Sylwestra minęło zaledwie kilka dni :)


     porcja na formę 22/33 cm
użyłam 30 dkg herbatników zamiast 45dkg jak w oryginale
800 ml mleka + trochę do namoczenia herbatników
2 budynie waniliowe
10 dkg masła
2 niecałe puszki masy krówkowej (po 38 dkg w puszce)
450 ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
gorzka czekolada lub wiórki czekoladowe do posypania po wierzchu

Do gotujących się 500 ml mleka wlewam budynie rozmieszane w 300 ml mleka,gotuję i odstawiam do wystudzenia.Formę wykładam papierem do pieczenia,układam ciasno herbatniki i smaruję ich wierzch pędzelkiem moczonym w mleku-tak postępuję z każdą warstwą układanych herbatników,masy powodują,że herbatniki miękną więc nie moczyłam ich dokładnie z obu stron w mleku.Na pierwszą warstwę herbatników wylewam masę krówkową,wcześniej puszki otwieram i wstawiam do naczynia gorącą wodą,żeby masa nabrała nieco lejącej konsystencji i dała się łatwiej rozprowadzić na ciastkach.Na to wykładam drugą warstwę herbatników.Wystudzone budynie miksuję z masłem i wykładam na ciastka,przykrywam kolejną ostatnią warstwą herbatników.Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,mieszam,a tuż przed dodaniem do śmietany wstawiam szklankę do naczynia z ciepłą wodą,żeby żelatyna była lejąca.Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem,do ubitej dosypuję puder i miksując dodaję żelatynę,lekko miksuję do połączenia się składników.Śmietanę wykładam na wierzch ciasta i obsypuję wiórkami czekoladowymi.Wstawiam do lodówki na conajmniej 4 godziny,a najlepiej na całą noc.Proponuję ciasto przechowywać w lodówce,żeby się nie rozpuszczało.Smacznego!!!

24 komentarze:

  1. Też się do niego stale zabieram. Jak na razie bezskutecznie. Twoja wersja wygląda pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,jest naprawdę pycha:)Dziś z żalem zjadłam ostatni kawałeczek:(

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho. Pięknie się u Ciebie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ciacho wygląda super:) (nie to co moje, które kiedyś zrobiłam hehe;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżby Ci się nie udało?no nie wierzę.Twoje ciasta prezentują się tak okazale,że wierzyć mi się nie chce.Ale dziekuję za miłe słowa:)

      Usuń
  4. ciasto jest faktycznie rewelacyjne i bardzo słodkie :) dość często je robimy :) pysznie u Ciebie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym cieście jest wszystko, co lubię - masa krówkowa, czekolada i budyń :). Dużo bym straciła, gdybym nie spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:) jedno z najlepszych ciast:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy go nie robiłam, wydaje się być bardzo słodkie przez ilość masy krówkowej. Prezentuje się pięknie i bardzo ciągnie mnie na zła stronę mocy (to tak w związku z koniecznością ograniczenia słodyczy w nowym roku).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do słodkości to możnaby polemizować,bo ja osobiście nie lubię zbyt słodkich ciast,a to wydało mi się takie w sam raz.Owszem masy krówkowej jest sporo,ale budyń jest bez dodatkowego cukru,a śmietana ma wprawdzie 5 łyżek,ale szczerze mówiąc ciacho nie było dla mnie za słodkie-no ale to tylko moje zdanie:)

      Usuń
  8. Wyszło ci wspaniale, ja jeszcze nie robiłam tego ciacha :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne zdjęcie! I ciasto, strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. To juz wiem co pysznego zrobie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to ciasto, pięknie Ci wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto jeszcze przede mną, nie robiłam, pięknie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam go dawno temu :) Pyszne i słodziutkie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisuję na kiedyś w planach:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyszło Ci super, ja w niedługim czasie też będę robić 3 Bita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło super i pewnie też super weszło w bioderka,ale co tam:)))

      Usuń
  16. też bym zjadła kawałek :) i pal licho że pójdzie w biodra :) wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  17. pięknie wyszedł! uwielbiam to ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)