Łączna liczba wyświetleń

środa, 5 lutego 2014

Pulpety z mozzarellą w sosie z papryką :)

Troszkę odmienna wersja tradycyjnych pulpetów.Sos dodaje całości ciekawego smaku,w zasadzie nie ma w nim nic nadzwyczajnego,ale ma to "coś"-nam danie bardzo przypadło do gustu:)


80 dkg mielonego mięsa drobiowego - u mnie indyk
15 dkg mozzarelli startej na grubej tarce
sporo szczypiorku
jajko
3 łyżki bułki tartej
ok.500 ml śmietany
250 ml bulionu drobiowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu Worcester
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i cukru
sól i pieprz do smaku
odrobina bazyli i estragonu do mięsa
mąka do obtoczenia pulpetów

Do miski wkładam mięso,dodaję jajko,bazylię,estragon,sól i pieprz,posiekany drobno szczypiorek,ser oraz sos Worcester i tartą bułkę.Wyrabiam całość na gładką masę,formuję małe pulpeciki i wkładam do rondla z gotującym się bulionem.Gdy mięso jest już gotowe,dodaję do bulionu cukier i paprykę oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i gotuję całość na małym ogniu przez krótką chwilę.W razie potrzeby mozna sos doprawić solą i pieprzem.Smacznego!!!

14 komentarzy:

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku..;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, czytasz w moich myślach :) Coś podobnego miałam dziś w planach, zaraz się zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to smacznego życzę,mam nadzieję,że efekt Was zadowoli:)

      Usuń
  3. pysznie się zapowiada :) jak zawsze Aguś u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpety bardzo lubię, zjadłabym wszystkie bo to moje smaki :-) fajne połączenie z mozzarellą

    OdpowiedzUsuń
  5. pulpeciki z mozzarellą jeszcze nie faszerowałam, wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpeciki jak dla mnie smakowite i ten sosik...nagle zgłodniałam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te pulpeciki :) Z mozzarellą jeszcze nie próbowałam, ani robić ani jeść ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Trafiłaś w mój gust tymi pulpecikami. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie na obiad, uwielbiam pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają wspaniale! :)
    PS Widze zmiane w wyglądzie bloga, bardzo ładnie tu u Ciebie teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)