Pyszne,delikatne,kremowe danie z tuńczykiem.Najsmaczniejsze tuż po zapieczeniu.
ok.70-80 dkg mącznych ziemniaków
5 dkg masła
50 ml mleka
sól i pieprz do smaku
farsz:
5 dkg masła
5 dkg mąki
300 ml mleka
12 dkg sera np.mozzarella - ja użyłam na spółkę z chedarem + opcjonalnie trochę do posypania wierzchu
2 puszki tuńczyka
19 dkg kukurydzy z puszki
15 dkg mrożonego groszku zielonego
szczypiorek lub cebulki ze szczypiorem - 2-3 sztuki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Ziemniaki obieram i gotuję,odcedzam,następnie dodaję masło,mleko,sól i pieprz i ugniatam dokładnie tłuczkiem.W osobnym garnku rozpuszczam masło na małym ogniu,dodaję mąkę i jak wytworzy się jednolita masa stopniowo dolewam mleko i dodaję ser,odsączonego tuńczyka,odsączoną kukurydzę i groszek oraz posiekane cebulki ze szczypiorem,natkę,sól i pieprz.Farsz wykładam do naczynia żaroodpornego,na to ziemniaki,można posypać dodatkowow serem(ja ten krok pominęłam).Zapiekam w nagrzanym do 200 st.piekarniku przez ok.15-20 min.Smacznego!!!
wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze nigdy nie wykorzystywałam tuńczyka. Ciekawie się zapowiada taki zapieczony pod ziemniakami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą ziemniaczaną pierzynkę na zapiekankach :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz smakowite pomysły! Aguś, jesteś genialna!
OdpowiedzUsuńFajowa zapiekanka, z turyńczykiem pycha :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda. Jeszcze takiego połączenia nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda - wspaniała zapiekanka pod ziemniaczkami :)
OdpowiedzUsuńOj smaka mi narobiłaś tym tuńczykiem :) Fajne danie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twoje danie ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego nigdy nie jadłam. W sensie zapiekanki z tuńczykiem ;) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł! coś nowego-muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń