Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 13 lutego 2014

Tuńczyk pod ziemniaczkiem :)

Pyszne,delikatne,kremowe danie z tuńczykiem.Najsmaczniejsze tuż po zapieczeniu.


ok.70-80 dkg mącznych ziemniaków
5 dkg masła
50 ml mleka
sól i pieprz do smaku

   farsz:
5 dkg masła
5 dkg mąki
300 ml mleka
12 dkg sera np.mozzarella - ja użyłam na spółkę z chedarem + opcjonalnie trochę do posypania wierzchu
2 puszki tuńczyka 
19 dkg kukurydzy z puszki
15 dkg mrożonego groszku zielonego
szczypiorek lub cebulki ze szczypiorem - 2-3 sztuki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Ziemniaki obieram i gotuję,odcedzam,następnie dodaję masło,mleko,sól i pieprz i ugniatam dokładnie tłuczkiem.W osobnym garnku rozpuszczam masło na małym ogniu,dodaję mąkę i jak wytworzy się jednolita masa stopniowo dolewam mleko i dodaję ser,odsączonego tuńczyka,odsączoną kukurydzę i groszek oraz posiekane cebulki ze szczypiorem,natkę,sól i pieprz.Farsz wykładam do naczynia żaroodpornego,na to ziemniaki,można posypać dodatkowow serem(ja ten krok pominęłam).Zapiekam w nagrzanym do 200 st.piekarniku przez ok.15-20 min.Smacznego!!!


11 komentarzy:

  1. Tak jeszcze nigdy nie wykorzystywałam tuńczyka. Ciekawie się zapowiada taki zapieczony pod ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą ziemniaczaną pierzynkę na zapiekankach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Ty masz smakowite pomysły! Aguś, jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowa zapiekanka, z turyńczykiem pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda. Jeszcze takiego połączenia nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda - wspaniała zapiekanka pod ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj smaka mi narobiłaś tym tuńczykiem :) Fajne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się twoje danie ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czegoś takiego nigdy nie jadłam. W sensie zapiekanki z tuńczykiem ;) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy pomysł! coś nowego-muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)