Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 lutego 2014

Słodko-kwaśny kurczak z nerkowcami :)

Dziś trochę domowej"chińszczyzny"-odmiana od codziennych tradycyjnych obiadów.Dużym plusem jest to,że szybko się ją przygotowuje,poza czasem marynowania.Ale tą 30 minutową przerwę można przecież wykorzystać na szybką kawkę:)))


50 dkg piersi z kurczaka
olej do smażenia
2 ząbki czosnku - drobno siekam
3 cm świeżego imbiru - drobno siekam
10 dkg niesolonych nerkowców

   marynata:
po 1 łyżeczce cukru i mąki kukurydzianej
po 1 łyżce sosu sojowego i octu ryżowego lub sherry

  sos:
po 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego i sherry - ja zamiast sherry użyłam białego wytrawnego wina
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka cukru

Kurczaka kroję w niewielką kostkę,składniki marynaty mieszam w misce i wrzucam do niej kurczaka.Miskę przykrywam przeżroczystą folią i wkładam do lodówki na 30 min-tu czas wolny na wspomnianą kawę:)Po tym czasie w głębokiej patelni lub woku rozgrzewam olej,wrzucam czosnek i imbir i smażę 1 min.żeby czosnek się nie przypalił,bo będzie gorzki.Dodaję kurczaka i lekko podsmażam.Składniki sosu mieszam i wlewam do kurczaka.Całość duszę,aż kurczak będzie miękki.Pod koniec dorzucam orzechy,Można to zrobić w momencie dodawania kurczaka,wtedy będą bardziej miękkie.Podaję z chińskim makaronem.Smacznego!!!

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis:) choć ja wykorzystuję sos z moich przetworów, to ten przepis też bardzo mi się podoba, no i nerkowce które mogę jeść kilogramami:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Ja nie robię przetworów dlatego ten sposób mi bardzo odpowiada:)

      Usuń
  2. Lubię takie dania, choć rzadko przygotowuję, trzeba to zmienić! Widzę zmiany na blogu, pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki,nie mogłam się zdecydować na szablon bloga-wciąż coś mi w nim nie grało:)

      Usuń
  3. Ale fajnie zmieniłaś wygląd bloga! Bardzo przyjemnie :)
    Danie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć-danie naprawdę nam smakowało:)a szata bloga teraz mi nareszcie odpowiada i cieszę się,że zmiana,jak sama zauważyłaś,wyszła na plus:)

      Usuń
  4. Mmm... Uwielbiam chińszczyznę, a tym bardziej domową. Twoja propozycja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak - zdecydowanie moje smaki, a poza tym uwielbiam kuchnię chińską, taka domową oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie jakie pyszne składniki do tego kurczaka! Uwielbiam świeży imbir !!

    OdpowiedzUsuń
  7. To cos dla mnie :)
    Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę,że domowy"kuciak"ma sporo amatorów:)życzę smacznego:)

      Usuń
  8. doskonały pomysł na obiad:) lubię takie dania:) są przepyszne:) Twoje prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, lubię takie szybkie i pyszne obiadki, w Lidlu właśnie tydzień azjatycki, kupiłam makaron i kilka sosów, jutro u mnie też chińszczyzna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z nerkowcami które bardzo lubię to ja zasiadam do twojej miseczki :-) moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam kurczaka z nerkowcami. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie dania :)
    podoba mi się ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)