Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Parówki w cieście drożdżowym :)

Ta przekąska jest znana w moim domu rodzinnym od dawna.Mama często ją przygotowywała(te na zdj.to również Jej produkcja),bo jest dobra zarówno na ciepło,jak i na zimno,z ketchupem,surówką,sosem lub zupełnie solo.Moje dziecko jest nią zachwycone-"hotdogi"od Babci bardzo przypadły mu do gustu.


35 dkg mąki
kilka łyżek kwaśnej śmietany
3 dkg drożdży
1/2 szkl.mleka
1 łyżka cukru
sól
jajko + opcjonalnie białko do posmarowania ciasta
1/3 kostki margaryny
10 parówek
kminek lub papryka w proszku do posypania wierzchu

Do mąki dodajemy drożdże rozmieszane w ciepłym mleku z cukrem,następnie jajko,śmietanę,na koniec rozpuszczony i ostudzony tłuszcz.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie trzeba je rozwałkować i pokroić w paski,posmarować mlekiem lub białkiem.Posmarowaną stroną do środka zawijamy pojedynczo parówki "na zakładkę". Wierzch posmarować śmietaną lub białkiem i posypać kminkiem lub papryką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Parówki wstawić do piekarnika,gdy znów ciasto zaczyna rosnąć.Piec 30 min.Ciasto nadaje się również do zrobienia pasztecików.Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Ile to 350 dkg na szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prawej strony,pod okienkiem z obserwatorami jest przelicznik wag,proponuję tam zajrzeć.Nie umiem w tej chwili odpowiedzieć,musiałabym odmierzyć.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takich parówek. Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale na pewno by mi smakowały, nie wspomnę o moim młodym, bo byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie! Zabieram do spróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! uwielbiam takie parówki! są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam parówki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł. Wyglądają pysznie. Z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności:) znam ten przepis i to również od mojej mamy:) dawno nie robiłam, choć pamiętam że w czasach gdy sklepy świeciły pustkami, takie parówki były u nas często:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie! Bardzo lubię parówki w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie, świetna przekąska :) ciepło pozdarawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze mnie takie parówki korciły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają :) Ja czasami robię w cieście francuskim ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają świetnie, zapewne smakują jeszcze lepiej... koniecznie muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne paluchy imprezowe ci wyszły. Albo propozycja na piknik. Do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis i kuszący widok :) Nabrałam ogromną ochotę na takie paróweczki. Kiedyś zrobiłam zawinięte w ciasto francuskie, ale ten przepis mnie nęci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale super :) Jak hot-dogi :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł! Ja znam parówki zapiekane w cieście francuskim, ale te wyglądają o niebo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)zapraszam do skorzystania z przepisu-sprawdzony niejednokrotnie i smaczny:)

      Usuń
  19. Moje dziecię byłoby zachwycone i może być super na śniadanie do szkoły:-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)