Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 3 lutego 2015

Orange curd i pomysł na jego wykorzystanie :)

Pyszny,lekko kwaskowy orange curd przygotowałam po raz pierwszy z myślą o wykorzystaniu go do muffinek.Jednak,gdy curd był już gotowy stwierdziłam,że może posłużyć jako smarowidło do chleba,czy słodkich bułek typu brioche.Wykorzystałam bardzo kwaśne pomarańcze stąd kwaskowy smak curd'u przyjemnie przełamuje kremowy serek typu Filadelfia.


  curd:

3 jajka
125 ml soku z pomarańczy
1 łyżeczka startej na tarce skórki pomarańczowej - wcześniej pomarańczę sparzyłam wrzątkiem
20 dkg drobnego cukru kryształu
ok.10 dkg masła

Na parze ubijam całe jajka,sok i skórkę przez ok.5 minut.Następnie stopniowo dodaję masło i cały czas ubijam,aż curd stanie się gęstszy,zajmuje to średnio ok.10 min.Przekładam go do wcześniej wyparzonych słoiczków(2 nieduże)i zakręcam.Przechowuję w lodówce,po otwarciu podobno nadaje się do spożycia przez 2 tyg.<--- info narazie niepotwierdzone osobistym doświadczeniem:)

Bułeczki typu brioche smaruję serkiem Filadelfia w oryginalnym smaku,następnie dodaję orange curd i otrzymuję pyszną małą przekąskę.Smacznego!!!



Domowy Wyrób (Nie) nudna kanapka ed II

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Oj muszę zrobić bo dawno nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał!!! Bardzo apetycznie się prezentuje! Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten przepis, chętnie skosztuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robilam, ale przepis bardzo mi sie podoba!! Probowalam jedynie lemon curd!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne takie smarowidło :) Chyba pierwszy raz widzimy taką propozycję na kanapeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam, ale koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kwaskowy, to by mi zasmakował. Może niebawem wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  8. lemon curd już robiłam ale orange jeszcze nie :)
    fajna kanapeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam, ale zrobię :):)) Apetyczny :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomarańczowego nie robiłam, muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj nie nudna to kanapka a pyyyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne zdjecia! Nie jadłam tego nigdy ale wygląda smakowicie!

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie to coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A coz to za specyfik? Nigdy nie slyszalam...ale brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lemon Curd uwielbiam i od dłuższego czasu mam ochotę zrobić właśnie wersję pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja jeszcze nie robiłam i w końcu muszę, bo każdy bardzo zachwala :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam te owocowe kremy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajne smarowidło, szkoda że ja nie mogę jeść takich pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nastał wreszcie ten czas :) zrobiłem i wyszedł bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miła wiadomość.Cieszę się,że korzystasz z moich przepisów i u ciebie również się one sprawdzają:)

      Usuń
  21. lemon curd robiłam i bardzo mi smakował.. za to orange curd okazał się klęską totalną, wyszedł mi jakiś taki mdły i bez smaku pomarańczy. Nie wiem może moje pomarańcze były jakieś słabe, w sumie tez robiłam nieco inaczej.... może wypróbuje Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)