Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 lipca 2015

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem :)

Sezon na młodą kapustę powoli się kończy,jej przygotowanie wymaga już nieco dłuższej obróbki,ale mimo to wciąż można cieszyć się jej smakiem.W tym roku nadrabiam zaległości "kapuściane" z ubiegłego roku i po kapuście z pomidorami (klik) przygotowałam kolejną,tym razem z dodatkiem boczku.Zapraszam:)


1 średnia kapusta - usuwam duże,zewnętrzne liście,a resztę drobno siekam
1 - 2 cebule - kroję w kostkę
1 - 2 łyżki mąki do zasmażki - użyłam jasnej orkiszowej
świeży koperek - ilość wg.uznania
masło do smażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka cienkich plasterków boczku - grilluję,kroję w kostkę


Pokrojoną kapustę wrzucam do garnka,zalewam szklanką wody(w razie potrzeby można dolać więcej) i gotuję do miękkości.Na patelni rozgrzewam masło i smażę cebule do zezłocenia,posypuję mąką i krótko razem przesmażam,aż mąka leciutko się przysmaży,dodaję do kapusty.Dorzucam boczek,doprawiam pieprzem i solą oraz świeżym posiekanym koperkiem.Podaję jako osobne lekkie danie lub jako dodatke do mięsa i młodych ziemniaków.Smacznego!!!


27 komentarzy:

  1. przepyszna jest taka młoda kapusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam wieki cale...
    Narobilas mi ochoty...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy i bardzo często przygotowuję podobną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny "bigosik":-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam ją ostatnio. Jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A my z chęcią podjadłybyśmy dodatkowo te klopsiki w tle :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe pulpety z indyka w sosie pomidorowym,"sklejone"mielonym siemieniem lnianym i przed duszeniem obtoczone w mące orkiszowej,nic nadzywczajnego zatem,ale zgadzam się,smakują nam wszystkim:)

      Usuń
    2. Na pewno pyszne :D Generalnie klopsiki w sosie pomidorowym uwielbiamy :D

      Usuń
  7. Mmm...brzmi pysznie! Az czuje jej zapach przez monitor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak aromatyczna mi wyszła?mam nadzieję,że nie podpadłam sąsiadom zbyt intensywnym kapuściano-koperkowym zapachem hahaha

      Usuń
  8. Pyszna kapustka, bardzo taką lubię, sporo się już jej zdążyłąm nagotować w tym sezonie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka kapusta i młode ziemniaki to udany obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię młodą kapustę, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapustę jem zawsze kiedy tylko sezon się zaczyna. Taka z boczusiem musi pysznie smakować. Ummm, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszotka, zwłaszcza z tymi pulpetami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna - must have u mnie każdego roku!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda! narobiłaś mi smaka przed snem ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm... polskie pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobną wczoraj :) Uwielbiam młodą kapustę!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię taką kapustę :) Dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja ulubiona, pachnie latem. Mogę ją jeść i jeść codziennie na obiad i boczuś do tego mniam

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)